Globális tárgyalások kezdődnek egy kötelező érvényű műanyagegyezményről

2022.03.03. · tudomány

Az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP Nairobiban zajló 50. csúcstalálkozóján 173 ország képviselőjének aláírásával március 2-án megállapodás született a műanyagszennyezés megállításáról szóló multilaterális egyezményről.

A tervek szerint a még az idén véglegesített szerződés a klíma védelméről szóló párizsi egyezménnyel megegyező nagyságrendű, a műanyagok teljes életciklusát szabályozó előírásokat tartalmaz, az alapanyagként használt olaj- és gáz kitermeléstől a gyártáson és felhasználáson át a hulladékkezelésig.

Még a legóvatosabb becslések szerint is közel 11 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ tengereibe, ám a szennyezés teljes mértéke nem ismert, mivel jelenleg nem léteznek olyan egységes nemzetközi nyilvántartások, amelyek gyártástól a felhasználáson át az újbóli hasznosításig, illetve a szemétlerakókig követnék a műanyagtermékek útját.

A monszun idején partra sodort szemétszőnyeg a thaiföldi Ko Tarutao sziget tengerpartján
photo_camera A monszun idején partra sodort szemétszőnyeg a thaiföldi Ko Tarutao sziget tengerpartján Fotó: GUIZIOU Franck / hemis.fr/hemis.fr

A nemzetközi egyezmény a tervek szerint szabványosítaná a statisztikákat és azt is, hogy mely típusú műanyagok jelentik a legnagyobb szennyezési kockázatokat. Az ambiciózus elképzelés szerint az egyezmény az üvegházhatású gázokhoz hasonlóan kvótákat határozna meg a műanyaggyártásban és -használatban. A tervek szerint az egyszerhasználatos termékeket gyorsan és radikálisan kiszorítanák a globális felhasználásból.

Az év elején a londoni székhelyű nemzetközi környezet- és természetvédelmi szervezet, az Environmental Investigation Agency (EIA) hívta fel a figyelmet arra, hogy amennyiben továbbra sem sikerül multilaterális megállapodással rögzíteni a szennyezés mértékét, akkor 2040-re a világ tengereiben a műanyaghulladék össztömege meghaladhatja az ott élő halakét.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás