Küszöbön a műanyagszennyezés elleni globális egyezmény

2022.02.24. · gazdaság

Nairobiban 193 ország képviselőinek részvételével március első hetében rendezi 50. csúcstalálkozóját az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP.

A Science értesülései szerint a kenyai fővárosban megalakul az az előkészítő bizottság, amely a klímamegállapodások mintájára két éven belül tető alá hozná a műanyagszennyezés elleni globális egyezményt.

Még a legóvatosabb becslések szerint is közel 11 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ tengereibe, ám a szennyezés teljes mértéke nem ismert, mivel jelenleg nem léteznek olyan egységes nemzetközi nyilvántartások, amelyek gyártástól a felhasználáson át az újbóli hasznosításig, illetve a szemétlerakókig követnék a műanyagtermékek útját.

A nemzetközi egyezmény a tervek szerint szabványosítaná a statisztikákat és azt is, hogy mely típusú műanyagok jelentik a legnagyobb szennyezési kockázatokat. A Science szerint az ambiciózus elképzelés szerint az egyezmény az üvegházhatású gázokhoz hasonlóan kvótákat határozna meg a műanyaggyártásban és -használatban. A tervek szerint az egyszerhasználatos termékeket gyorsan és radikálisan kiszorítanák a globális felhasználásból.

Szemétszőnyeg Panamaváros egyik strandján tavaly tavasszal
photo_camera Szemétszőnyeg Panamaváros egyik strandján tavaly tavasszal Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

Az év elején a londoni székhelyű nemzetközi környezet- és természetvédelmi szervezet, az Environmental Investigation Agency (EIA) hívta fel a figyelmet arra, hogy amennyiben továbbra sem sikerül multilaterális megállapodással rögzíteni a szennyezés mértékét, akkor 2040-re a világ tengereiben a műanyaghulladék össztömege meghaladhatja az ott élő halakét.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás