Először nyerte el afrikai építész a Pritzker-díjat

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az 1965-ben Burkina Fasóban született Diébédo Francis Kérének ítélte a zsűri 2022-ben az építészeti Nobel-díjként számon tartott elismerést. 

A Pritzker-díj honlapján olvasható laudáció szerint a Berlinben és a Burkina Faso-i Gandóban is építészeti irodát fenntartó Kéré „helyi közösségeknek, a helyi közösségekkel közösen épített épületeinek karaktere, anyaghasználata mellőzi a mesterkéltséget. (...) Érzékenysége társadalmi és környezeti igazságosságot szolgáltat, belülről tudja, hogy az építészet nem a tárgyról, hanem a célról szól; nem a termékről, hanem a folyamatról”.

Afrikai projektjeiben helyi anyagokat és technológiákat használ fel szellemesen a szélsőséges épületfizikai igények kielégítésére. A Kenyában, Turkanában 2021-ben elkészült Startup Lions Campus például egy információs és kommunikációs technológiai központ például helyi kövekből épített tornyokkal oldja meg a klimatizálást, minimálisra csökkentve a gépi légkondicionálást.

A hűtőtornyokkal klimatizált kenyai technológiai központ, a Startup Lions CampusFotó: pritzkerprize.com

Kéré tervei egyebek mellett a Benini Köztársaságban, Burkino Fasóban, Maliban, Togóban, Kenyában, Mozambikban, Togóban és Szudánban épültek meg. De munkái Európában és az Egyesült Államokban is megvalósultak. 

A Kéré által tervezet nemzeti parki látogatóközpont MalibanFotó: pritzkerprize.com

A 2022-es Pritzker-díjas építész további munkái ezen a linken is megnézhetők. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: