Először nyerte el afrikai építész a Pritzker-díjat

2022.03.16. · gazdaság

Az 1965-ben Burkina Fasóban született Diébédo Francis Kérének ítélte a zsűri 2022-ben az építészeti Nobel-díjként számon tartott elismerést.

A Pritzker-díj honlapján olvasható laudáció szerint a Berlinben és a Burkina Faso-i Gandóban is építészeti irodát fenntartó Kéré „helyi közösségeknek, a helyi közösségekkel közösen épített épületeinek karaktere, anyaghasználata mellőzi a mesterkéltséget. (...) Érzékenysége társadalmi és környezeti igazságosságot szolgáltat, belülről tudja, hogy az építészet nem a tárgyról, hanem a célról szól; nem a termékről, hanem a folyamatról”.

Afrikai projektjeiben helyi anyagokat és technológiákat használ fel szellemesen a szélsőséges épületfizikai igények kielégítésére. A Kenyában, Turkanában 2021-ben elkészült Startup Lions Campus például egy információs és kommunikációs technológiai központ például helyi kövekből épített tornyokkal oldja meg a klimatizálást, minimálisra csökkentve a gépi légkondicionálást.

A hűtőtornyokkal klimatizált kenyai technológiai központ, a Startup Lions Campus
photo_camera A hűtőtornyokkal klimatizált kenyai technológiai központ, a Startup Lions Campus Fotó: pritzkerprize.com

Kéré tervei egyebek mellett a Benini Köztársaságban, Burkino Fasóban, Maliban, Togóban, Kenyában, Mozambikban, Togóban és Szudánban épültek meg. De munkái Európában és az Egyesült Államokban is megvalósultak.

A Kéré által tervezet nemzeti parki látogatóközpont Maliban
photo_camera A Kéré által tervezet nemzeti parki látogatóközpont Maliban Fotó: pritzkerprize.com

A 2022-es Pritzker-díjas építész további munkái ezen a linken is megnézhetők.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás