A Calatrava-híd átalakításáról döntött Velence

2022.01.04. · gazdaság

Félmillió eurós költségből teszik akadály- és csúszásmentessé Velence ikonikus gyalogos hídját, amely 2008 óta köti össze a Venezia Santa Lucia vasútállomást a Piazzale Romával – értesült a New York Times.

A spanyol sztárépítész Santiago Calatrava tervei alapján acélból és üvegből készült Ponte della Costituzione légiesen áttetsző anyaghasználata és formavilága miatt tökéletesen szervesült a műemlékvárosba. Ám használata finoman szólva sem problémamentes: járófelülete ugyanis nedves időben úgy csúszik mint a jég. Ráadásul az építész és a megrendelők is megfeledkeztek az akadálymentesítésről, a kerekes székeseknek kialakított, 2013-ban rendszeresített lift pedig annyira rossz konstrukciónak bizonyult, hogy utóbb le is kellett szerelni.

A Ponte della Costituzione
photo_camera A Ponte della Costituzione Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

A Ponte della Costituzione veszélyes üveg járófelülete miatt számos olyan súlyos baleset is történt a gyaloghídon, amelyek miatt a sérültek sikeresen, sok százezer eurós összegekre perelték a velencei önkormányzatot.

Az átalakításról szóló döntés után Velence városa jelenleg arról egyeztet, hogy milyen burkolatot kapjon a Calatrava-híd, mivel a statikailag erősen kihegyezett szerkezet teherbírása limitált.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás