A Calatrava-híd átalakításáról döntött Velence

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Félmillió eurós költségből teszik akadály- és csúszásmentessé Velence ikonikus gyalogos hídját, amely 2008 óta köti össze a Venezia Santa Lucia vasútállomást a Piazzale Romával – értesült a New York Times. 

A spanyol sztárépítész Santiago Calatrava tervei alapján acélból és üvegből készült Ponte della Costituzione légiesen áttetsző anyaghasználata és formavilága miatt tökéletesen szervesült a műemlékvárosba. Ám használata finoman szólva sem problémamentes: járófelülete ugyanis nedves időben úgy csúszik mint a jég. Ráadásul az építész és a megrendelők is megfeledkeztek az akadálymentesítésről, a kerekes székeseknek kialakított, 2013-ban rendszeresített lift pedig annyira rossz konstrukciónak bizonyult, hogy utóbb le is kellett szerelni. 

A Ponte della CostituzioneFotó: MIGUEL MEDINA/AFP

A Ponte della Costituzione veszélyes üveg járófelülete miatt számos olyan súlyos baleset is történt a gyaloghídon, amelyek miatt a sérültek sikeresen, sok százezer eurós összegekre perelték a velencei önkormányzatot.

Az átalakításról szóló döntés után Velence városa jelenleg arról egyeztet, hogy milyen burkolatot kapjon a Calatrava-híd, mivel a statikailag erősen kihegyezett szerkezet teherbírása limitált. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: