A háború történelmi csúcsra emelte a globális élelmiszerárakat

2022.04.08. · gazdaság

Az orosz-ukrán háború az alapvető gabonafélék és növényi olajok áremelkedése révén történelmi csúcsra nyomta a globális élelmiszerárakat, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A szervezet élelmiszerár-indexe 12,6 százalékkal nőtt február óta, amikor az elmúlt 22 év legnagyobb értékét regisztrálták a nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő mutatónál.

A gabonafélék ára 17,1 százalékkal nőtt egy hónap alatt. A búza és a szemestermények drágulása annak is köszönhető, hogy a háborús felek, Oroszország és Ukrajna együtt a globális búzaexport 30 százalékáért és a kukoricaexport 20 százalékáért felelnek. A búza világpiaci árát az amerikai időjárás miatti aggodalmak is fűtötték, miközben a kukorica ára 19,1 százalékot ugrott, ami szintén rekord.

A növényi olajok árindexe 23,2 százalékkal nőtt a napraforgóolaj magasabb jegyzése miatt, amely termék legnagyobb exportőre Ukrajna. A pálma-, szója- és repceolaj is megdrágult a napraforgó- és a nyersolaj áremelkedése miatt, míg a szójaolajnál Dél-Amerika visszafogott exportja körüli aggodalmak is közrejátszottak – közölte a FAO.

A cukor ára a csökkenő trend után márciusban átfordult, és 6,7 százalékkal növekedett márciusban, ami azt jelenti, hogy most 20 százalékkal drágább a cukor, mint egy éve ilyenkor. A mozgásnak a nyersolaj magas ára a legfőbb oka, valamint a brazil reál leértékelődése, de a még nagyobb drágulást megakadályozták a kedvező termelési kilátások Indiában.

A húsár indexe 4,8 százalékkal zárt magasabban márciusban a nyugat-európai vágóhidak teljesítménycsökkenése miatt, ezzel szintén történelmi csúcsot döntött. A baromfihús világpiaci ára szintén nőtt, ami leginkább a madárinfluenza okozta ellátáskiesésre vezethető vissza.

A tejtermékek árindexe 2,6 százalékkal emelkedett, vagyis már 23,6 százalékkal túlszárnyalja a tavaly márciusi értékét, miután a vaj és tejpor jegyzése jelentősen nőtt, különösen az ázsiai piacokról.