A politikai napirendek összehasonlításából megismerhető, milyen rendszerben élünk

2022.04.13. · tudomány

Milyen ügyekről beszélnek a politikusok az Országgyűlésben? Mikor milyen témákban születnek törvények? Milyen problémák jelennek meg a sajtóban? A politikai napirendek vizsgálatában nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményekkel rendelkeznek a magyar kutatók.

A TK podcast friss epizódja ennek részletei mellett arra is kitér, hogy a napirendek vizsgálatán keresztül mit tudhatunk meg a politikáról, a kormányzásról és a társadalom előtt álló problémákról. Szóba kerül, hogyan gyűjthetünk szisztematikusan adatokat a politikai napirendről akár több évszázadot felölelő időszakra vonatkozóan is, és az így gyűjtött információkat hogyan tehetjük mind időben, mind pedig országok között összehasonlíthatóvá, könnyen elemezhetővé.

link Forrás

A beszélgetés során kiderül, hogy az érdeklődők hogyan férnek hozzá az adatokhoz a cap.tk.hu/hu, illetve a napirendek.hu oldalak adatbázisai és adatvizualizációi segítségével. A kirajzolódó eredmények alapján a magyar napirendformálás és döntéshozatal jellegzetességei megfelelnek a nemzetközi trendeknek.

Az a tény, hogy Magyarország a 20. században számos politikai fordulatot élt át, lehetővé teszi számunkra, hogy új következtetéseket vonjunk le napjaink nem demokratikus rezsimjeinek működésére vonatkozóan is – ennek okaira is fény derül a beszélgetés során.

Gajduschek György, a TK Jogtudományi Intézet tudományos főmunkatársának beszélgetőpartnere Molnár Csaba, a TK Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont A véleményeken túl című podcastjének legújabb epizódja elérhető az Anchor, a Spotify vagy az Apple Podcasts felületén is.

Korábbi TK podcastek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás