Leállt a munka a világ egyik legnagyobb iPhone-gyárában Sanghaj lezárása miatt

2022.04.13. · gazdaság

Az elektronikai alkatrészeket gyártó tajvani cég, a Pegatron kedden bejelentette, hogy felfüggesztette a termelést két kínai gyárában, a covidjárvány eddigi legnagyobb hulláma miatt teljesen lezárt Sanghajban és a közeli Kunsan városában.

Az ország egyik legfontosabb gyártási és pénzügyi központját még március végén zárták le, bár a hatóságok épp kedden enyhítettek valamelyest a sokat kritizált intézkedéseken, így Sanghaj 25 millió lakosának egy része hetek óta először hagyhatta el otthonát.

A Pegatron többek között az Apple, a Tesla és az Asus legnagyobb beszállítói közé tartozik, és azzal együtt, hogy egy másik nagy Apple-beszállító, a Compal Electronics is beszüntette a gyártást, nagy bajba került az amerikai techcég. A BBC-nek nyilatkozó befektetési elemző, Dan Ives becslése szerint a termelések leállása csak áprilisban eddig 3 millió iPhone, 2 millió iPad és 1 millió MacBook gyártását lehetetlenítette el.

Bár a sanghaji leállás több nagyvállalat ellátási láncában zavart okozott, az Apple-t különösen sújtja a helyzet: márciusban az egyik legnagyobb beszállítója, a Foxconn is felfüggesztette a tevékenységét sencseni központjában, bár a hónap végén újraindult a termelés, zárt rendszerben – ez azt jelenti, hogy a dolgozók beköltöztek a gyárba, így gyakorlatilag megfelelnek a karanténkövetelményeknek.

A kínai hatóságok nehezen tudják biztosítani a belföldi áruforgalmat, mivel a szigorú járványügyi ellenőrzések súlyosan lassítják a szállítást. A közlekedési minisztérium ezért kedden enyhítette a közúti szállításra vonatkozó előírásokat, és hatékonyabb ellenőrzési folyamatot rendelt el az áruszállítási útvonalak mentén.

„A kínai gazdaságot március közepe óta a recesszió növekvő kockázata fenyegeti” – figyelmeztettek a héten japán pénzügyi elemzők, akik a tengerparti területeken érvényben lévő szigorú ellenőrzések az exporttermékek szállításában is súlyos zavarokat okoztak.