Lélegzetelállító videót küldött a Perseverance arról, milyen a napfogyatkozás a Marson

2022.04.21. · tudomány

Lenyűgöző felvételeken örökítette meg a NASA Perseverance marsjárója, ahogy a Mars aprócska holdja, a Phobosz elhaladt a Nap korongja előtt - adta hírül szerdán a NASA. Ezek a videók segíthetik a tudósokat, hogy jobban megfigyelhessék az adott hold pályáját, és megérthessék, hogyan működik a Mars felszínét alakító gravitáció.

A rövidke, 40 másodperces videó április másodikán, a Mars-misszió 397. napján készült a Perseverance Mastcam-Z kamerájával, amelyik a Curiosity marsjáróéhoz képest már zoomolni is tud, és így ez az eddigi legnagyobb felbontású és legközelibb felvétel egy efféle napfogyatkozásról.

link Forrás

Maga az esemény azért ilyen rövid, mert a Phobosz közel 157-szer kisebb, mint a Föld Holdja, és nagyjából 66-szor közelebb van a vörös bolygóhoz.

Rachel Howson, a San Diegó-i Malin Űrtudományi Rendszerek (MSSS) munkatársa és a kamerát üzemeltető csapat tagja a NASA-nak azt mondta, tudta, hogy jók lesznek a felvételek, de ő maga sem hitte volna, hogy ennyire lenyűgözők lesznek. Hozzátette, a Perseverance először csak alacsony felbontású ízelítőt küld a felvételeiből, és amikor a nagy felbontású verziók megérkeznek, olyan az egész, mint egy születésnapi ajándék.

A NASA már korábban is számos elképesztő fotót tett közzé a Marson elkapott napfogyatkozásokról. 2004-ben a NASA ikerroverei, a Spirit és az Opportunity készítették az első time-lapse fotókat arról, ahogy a Phobosz eltakarja a Napot. Három éve pedig a Curiosity kétszer is küldött vissza napfogyatkozást megörökítő videókat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás