A szállásért és az utazásért sem kellett felárat fizetni, mégis négy nappal tovább tartott az első kereskedelmi űrutazás

2022.04.27. · TECH

Szerencsésen visszaérkezett a Földre az első kizárólag űrturistákat szállító ISS-járat. A Space-X űrhajója, a Dragon Crew afféle kereskedelmi járatként indult a Nemzetközi Űrállomásra, miután a cég több sikeres emberes űrrepülést is végrehajtott. Április 25-én így landolt a Földre érkező űrkapszula az Atlanti-óceánban, nem messze Florida partjaitól:

link Forrás

Ez volt az első olyan űrkirándulás, amelyet teljes egészében magáncégek szerveztek civileknek. A kiruccanást nyolc napra tervezték, de a kedvezőtlen időjárási és légköri viszonyok miatt pár nappal meg kellett toldani a tervezett utat, így két hétig tartott a kaland. A négyfős legénységet a 63 éves veterán űrhajós, az amerikai-spanyol Michael Lopez-Alegría vezette, rajta kívül egy amerikai, egy izraeli és egy magyar származású kanadai férfi utazhatott, fejenként 55 millió dollárért. Utóbbiak először jártak az űrben. Egyikük, a 72 éves amerikai Larry Connor ingatlanbefektető nemcsak a magasságok, a mélység iránt is érdeklődik, a Triton Submarines vállalat speciális tengeralattjáróján részt vett egy 11 ezer méteres merülésben is, a Mariana-árokban.

Az eredetileg nyolcnaposra tervezett kiruccanáson a hobbiűrhajósok tudományos kísérletek elvégzésére vállalkoztak, illetve oktatási programokban vettek részt. A résztvevők „életre szóló élménynek” titulálták nem mindennapi kalandjukat, amely szerintük tágította a látókörüket. Bár azt még nem tudni, hogy a sikeres űrkaland a közeljövőben hány potenciális hobbiűrhajósnak hozza meg a kedvét a Föld körüli pályák felfedezéséhez, az aggodalmaskodók viszont biztosan nem tartják jó ötletnek, hogy sűrűbbé váljanak a turistautak az űrbe: az SpaceX Falcon 9-es rakétáiról például tudható, hogy egyetlen példányuk kilövése annyi szén-dioxid kibocsátásával jár együtt, amennyit 395 transzatlanti repülőgép-járat ereget a légkörbe.

(via CBS News)

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás