Magyar származású kanadai üzletember indul holnap a Nemzetközi Űrállomásra

2022.04.07. · tudomány

Holnap délután egy profi űrhajós és három civil indul történelmi útra a világűrbe, az első olyan teljesen magáncégek által lebonyolított űrrepülésre, amelynek célja a Nemzetközi Űrállomás. A két amerikai, egy izraeli és egy magyar származású kanadai űrhajós nyolc napot tölt az ISS-en, ahol 25 különböző tudományos kísérletet végeznek majd el, és oktatási programokban vesznek részt.

Az Ax-1 küldetés négy űrhajósa a SpaceX Crew Dragon űrhajójában
photo_camera Az Ax-1 küldetés négy űrhajósa a SpaceX Crew Dragon űrhajójában Fotó: SpaceX

A 2016-ban alapított Axiom Space vállalat első emberes küldetése Elon Musk SpaceX-jének Endeavour nevű, Crew Dragon típusú űrhajójával valósul majd meg, amelyet a tervek szerint holnap 17:17-kor lőnek fel egy Falcon 9 rakétával a NASA floridai Kennedy űrközpontjából. Az űrrepülést a 63 éves Michael López-Alegría spanyol-amerikai űrhajós vezeti majd, akinek ez lesz az ötödik útja a világűrbe, három űrrepülőgépes küldetés és egy Nemzetközi Űrállomáson való hét hónapos tartózkodás után.

A Crew Dragon Endeavour
photo_camera A Crew Dragon Endeavour Fotó: SpaceX

A Crew Dragon Endeavour (nem összetévesztendő az utolsó megépült amerikai űrsiklóval, az Endeavourral, amiről elnevezték) az indítás után két nappal, vasárnap ér majd a jelenleg hét űrhajós által lakott űrállomáshoz, ahol csatlakozik a 2007-ben pályára állított amerikai Harmony modulhoz. A nyolcnapos tartózkodás végén a Crew Dragon leválik az űrállomásról, visszatér a Földre, és az Atlanti-óceánban landol. Ha péntek délután az időjárás vagy a technikai feltételek kedvezőtlenül alakulnak, a kilövéssel április 9-én, szombaton, 16:54-kor próbálkozik meg ismét a SpaceX.

9 év kihagyás után, 2020 május 30-án indultak ismét amerikai űrhajón asztronauták az ISS-re, a SpaceX Falcon 9 hordozórakétájára szerelt Crew Dragon űrhajóján
photo_camera 9 év kihagyás után, 2020 május 30-án indultak ismét amerikai űrhajón asztronauták az ISS-re, a SpaceX Falcon 9 hordozórakétájára szerelt Crew Dragon űrhajóján Fotó: NASA/Bill Ingalls/(NASA/Bill Ingalls)

Az űrrepülőgép-program lezárásával az Egyesült Államok 2020. május 30-án, 9 év kihagyás után indított újra amerikai űrhajón asztronautákat a 2000 óta működő ISS-hez. A költséghatékony, részben újra használható Falcon 9 hordozórakétáival az űripart forradalmasító SpaceX Crew Dragon űrhajója azóta további négy sikeres repülésen van túl, köztük a SpaceX által lebonyolított Inspiration4 küldetésen, amelynek során négy civil több mint két napot töltött Föld körüli pályán.

Az összesen 10 napig tartó, 2020 márciusa óta tervezett űrrepülésen Michael López-Alegría mellett három, az útért fejenként 55 millió dollárt fizető magánűrhajós vesz részt, akiknek mind ez lesz az első űrrepülésük. Egyik közülük a 72 éves amerikai Larry Connor ingatlanbefektető lesz, aki szabadidejében műrepülő, autóversenyző, és 2021-ben több, a Mariana-árokban 11 ezer méteres mélységbe jutó merülésen is részt vett a Triton Submarines vállalat speciális tengeralattjáróján.

Michael López-Alegría veterán űrhajós, aki korábban három űrrepülős küldetésen is részt vett, és összesen tíz űrsétát tett
photo_camera Michael López-Alegría veterán űrhajós, aki korábban három űrrepülős küldetésen is részt vett, és összesen tíz űrsétát tett Fotó: Robert Markowitz

Hozzájuk csatlakozik a 64 éves Eytan Stibbe izraeli üzletember, aki a Columbia-űrsikló 2003-as katasztrófájában életét vesztő izraeli űrhajós, Ilan Ramon parancsnoksága alatt szolgált F-16-os vadászpilótaként, és az 1982-es libanoni háború során részt vett egy Szíria elleni hadműveletben. A negyedik helyet az 53 éves Mark Pathy kanadai üzletember és filantróp foglalja majd el, akinek apai nagyszülei magyarok voltak. Pathy az űrállomáson a fájdalomérzékelést, és az űrrepülés immunrendszerre mért hatását vizsgáló kísérleteket végez majd.

photo_camera Fotó: SpaceX

Bár az űrállomások fejlesztésével foglalkozó Axiom Space-nek ez lesz az első emberes küldetése, a vállalat még 2020-ban 140 millió dolláros szerződést nyert el a NASA-tól, legalább egy űrhajósok által lakható, és az ISS-hez csatlakoztatható modul megépítésére. Az Axiom a 2020-as évek végéig szeretné saját űrállomását is összeállítani Föld-körüli pályán, a NASA magánűrállomások építését ösztönző terveivel összhangban.

Nem az Axiom az egyetlen, amelynek ilyen céljai vannak. A NASA tavaly decemberben 415 millió dollárt ítélt meg Jeff Bezos Amazon-alapító Blue Origin vállalatának, az apró műholjairól ismert Nanoracksnak és a Northrop Grummannak magánűrállomás terveik kifejlesztésére. Ezek megvalósulása Ukrajna orosz megszállása miatt még sürgetőbb lett, hiszen a háború komolyan veszélyezteti az ISS program 2025 utáni folytatását, és már most is nehézségeket okoz az űrállomáson a nyugati országok és Oroszország közötti tudományos együttműködésben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás