Csak most derült ki, hogy tele van cukorral az óceán

2022.05.05. · tudomány

Tengerbiológusok friss kutatása szerint a Föld óceánjai óriási cukortartalékokat rejtenek, aminek jelentős következményei vannak a szén-dioxid tárolására és a klímaváltozásra nézve. A rejtett cukor az óceán fenekén található tengeri fű sűrű rétegeiben halmozódott fel szacharóz formájában, ami a konyhai cukor legfőbb összetevője.

A szacharóz a tengeri fű alatt lévő talajba, a gyökerek által közvetlenül érintett régióba, vagyis az úgynevezett rizoszférába kerül, ami azzal jár, hogy az érintett területeken nagyjából 80-szor magasabb a tengerfenék cukorkoncentrációja, mint ott, ahol nincs tengeri fű.

A németországi Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet kutatói szerint a tengeri fű globálisan akár 1,3 millió tonna szacharózt rejthet magában, ami körülbelül 32 milliárd doboz Coca-Cola cukortartalmával egyezik meg.

Tengeri fű az Atlanti-óceánban, a Kanári-szigetek környékén
photo_camera Tengeri fű az Atlanti-óceánban, a Kanári-szigetek környékén Fotó: SERGIO HANQUET/Biosphoto via AFP

„A tengeri fű a fotoszintézis során cukrot termel. Átlagos fényviszonyok mellett az általuk termelt cukor nagy részét saját anyagcseréjükre és növekedésükre használják fel, de magas fényviszonyok mellett, például a déli órákban vagy nyáron azonban több cukrot termelnek, mint amennyit el tudnak használni vagy el tudnak raktározni. Ekkor a felesleges szacharózt a rizoszférába engedik” – mondta Nicole Dubilier, a Max Planck Intézet munkatársa.

A kutatók szerint a cukorfelesleget nem falják fel a környező mikroorganizmusok, mivel a tengeri füvek fenolos vegyületeket bocsátanak ki, hogy lassítsák a többi élőlény anyagcseréjét, és meggátolják, hogy az elrejtett szacharózból lakmározhassanak. Ezt a mechanizmust egyes mikrobák ki tudják játszani, de a kutatók úgy vélik, ilyen esetekben valamit vissza is adnak cserébe a tengeri füveknek, például a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat.

A tengeri fű a kék szén egyik legfontosabb elnyelője a Földön – így nevezzük az óceáni és tengerparti ökoszisztémák által megkötött szén-dioxidot. Kutatások szerint egy tengeri fűvel borított terület kétszer annyi szén-dioxidot képes elnyelni, mint egy ugyanakkora erdő a szárazföldön, és mindezt 35-ször gyorsabban is teszi.

A friss kutatási eredmények felhasználásával a tudósok már a cukortartalékokat is figyelembe tudják venni, amikor a különösen veszélyeztetett tengerifű-rétek szénmegkötési veszteségét számítják.