Világrekordot döntött az Oroszországból a francia Alpokig repülő durvavitorlájú törpedenevér

2022.05.09. · tudomány

A Moszkva közeli Borok falu határában fekvő természetvédelmi területtől légvonalban 2486 kilométerre található a franciaországi Lully település. Ekkora, vagy még ennél is jelentősebb távolságot tett meg a levegőben egy mindössze 9 grammos, alig 5 centiméteres denevérfaj nősténye – derül ki a Mammalia folyóiratban még április végén megjelent tanulmányból.

Az Európában és Ázsia keleti részein honos, Dél-Magyarországon szórványosan előforduló durvavitorlájú törpedenevérekről (Pipistrellus nathusii) már korábban is ismert volt, hogy apró méreteik ellenére elképesztő távolságokat tudnak berepülni.

A szárnyas emlősök kutatói az elmúlt 20 évben fényt derítettek arra, hogy egyes fajok a költöző madarakhoz hasonlóan a téli időszakban délre vándorolnak, hogy olykor több száz kilométert megtéve magasabb átlaghőmérsékleten töltsék téli álmukat.

Durvavitorlájú törpedenevér táplálkozás közben egy emberi tenyérben
photo_camera Durvavitorlájú törpedenevér táplálkozás közben egy emberi tenyérben Fotó: ERIC CABANIS/AFP

A vándormadarakéval megegyező denevérgyűrűzések eredményeiből kiderült, hogy a durvavitorlájú törpedenevérek jócskán ezer kilométernél is többet megtesznek azért, hogy a hibernációjuk hónapjait optimális körülmények között töltsék. A rekordot eddig egy olyan példány tartotta, amelyet 2015-ben Lettországban gyűrűztek meg és két évvel később 2224 kilométerrel délre, Spanyolországban fogtak vissza a kutatók. A friss tanulmány szerint azonban egy még 2009-ben Oroszországban meggyűrűzött egy éves nőstény 63 nap alatt ennél 260 kilométerrel repült többet, igaz úgy tűnik, ez a teljesítmény az életébe került. A szóban forgó példánynak ugyanis csak a tetetmét sikerült megtalálniuk a kutatóknak Lullyban egy víztartályban. A francia Alpokban fekvő település egyébiránt népszerű telelési desztináció a törpedenevérek körében. A faluban ugyanis sikerült visszafogni olyan példányokat, amelyeket onnan 860-930 kilométerre Németország területén gyűrűztek meg.

A világrekorder által légvonalban megtett távolság
photo_camera A világrekorder által légvonalban megtett távolság Fotó: Mammalia

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás