A mopszokat annyi betegség gyötri, hogy egy brit tanulmány szerint nem is tekinthetők normális kutyáknak

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A mopszot és a hasonló rövid orrú, sajátos fejformájú (brachykefáliás) kutyát kifejezetten azért tenyésztették ilyenné, mert az apró fejet, a nagy szemet és a kunkori farkat a kutyatartók cukinak tartják – viszont hiába cuki a kutya, ha beteg. Egy friss brit tanulmányban azt vizsgálták, hogy mennyivel sűrűbben fordulnak elő egészségügyi problmák a mopszok között, mint a nem-mopszok csoportjában, és a kutatók arra jutottak, hogy a mopszok egy év alatt 1,9-szer több alkalommal szembesülnek valamilyen egészségügyi problémával, mint az egyéb kutyafajták tagjai, ezért  külön egészségügyi kategóriába tartoznak, mint a többiek.

Myfanwy Hill, a Cambridge-i Egyetem állatsebésze szerint a kutatás eredményei nem túl meglepőek, de legalább számszerűsítették, hogy mennyivel sűrűbben adódik valamilyen probléma ezekkel az állatokkal. Hill szerint a legfőbb probléma az, hogy míg a tenyésztés során a mopsz feje egyre kisebb lett, a test többi része nem ment össze ezzel arányosan, így nem csoda, hogy ezek az állatok bizonyos betegségekre hajlamosabbak is, mint mások. 

A legsűrűbben előforduló mopszbetegség a BOAS (brachykefáliás légúti obstrukciós szindróma), ez 55-ször sűrűbben fordul elő a körükben, mint más kutyáknál. Ahogy Hill fogalmazott: a vidáman vigyorgó, lógó nyelvű mopsz széles körben elterjedt képe mögött nem az áll, hogy a kutya minden esetben olyan vidám lenne, csak nem kap levegőt az orrán keresztül. Jellemző probléma lehet még a porckorongsérv, az elhízás, a bőrbetegségek és a gerincproblémák.

A tenyésztés tiltását javasolják

A mopszoknál előforduló problémák miatt egyre több állatvédő szervezet követeli a mopsztenyésztés (és a rövid orrú fajták tenyésztésének) betiltását. Hollandiában 2014 óta szabályozzák ezeknek a fajtáknak a tenyésztését, Norvégiában pedig februárban tiltották be a Cavalier King Charles spánielek és az angol buldogok szaporítását. A bíróság indoklása szerint ezeknek a fajtáknak a tenyésztése ellenkezik a norvég állatvédelmi törvénnyel.

Dan O’Neill, a mostani tanulmány vezető szerzője szerint fontos, hogy a kutya kiválasztásánál az ember elsősorban az állat egészségével és jólétével törődjön, ne a személyes preferenciáival (azt, hogy mennyire nem ez a trend a jellemző, jól mutatja, hogy Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között megötszöröződött a regisztrált mopszok száma).

Hill szerint a mopsztulajdonosok jellemzően jóhiszeműen választanak házikedvencet maguknak, ezért fontos, hogy jobban ügyeljenek az egészségükre, ezért fontos, hogy ügyeljenek az étrendjükre, a jellemző betegségek tüneteire, illetve arra, hogy nyáron ne melegedjenek túl a nehezen lélegző kutyák.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: