Magyar kutatók: A kutyák is féltékenyek

2018.06.13. · tudomány

A féltékenység az embernél nagyon korán, már fél éves korban megjelenik. Az ELTE Etológia Tanszéke, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai és spanyol vendégkutatók közösen vizsgálták, hogy ez az érzelem csak az emberekre jellemző vagy az állatvilágban is létezik. Az eredményről a Nature Scientific Reports hasábjain számoltak be.

A korábbi tesztekkel ellentétben a kutatók élő riválist, vagyis valódi kutyát vetettek be, mivel a kutya-gazda kapcsolat ekkor kerülhet igazán veszélybe. (A féltékeny viselkedés a fejlődéslélektani definíció szerint akkor jelenik meg, ha egy, az egyed számára fontos kapcsolat kerül veszélybe egy harmadik fél miatt.)

A kutatásban négy lehetséges rivális szerepelt: két kutya (az alany számára ismerős és ismeretlen kutya), valamint két tárgy (az alany számára ismerős és ismeretlen tárgy). A gazdáknak mindegyik riválissal úgy kellett foglalkozniuk, mintha az egy kutya lenne, miközben saját kutyájukat, a kísérlet alanyát teljesen figyelmen kívül kellet hagyniuk. A kutyák hasonló viselkedést mutattak, mint az egy év körüli gyerekek, amikor édesanyjuk egy másik gyerekkel foglalkozik. Többször próbálták a gazda és a rivális közötti interakciót megszakítani, igyekeztek felhívni magukra gazdájuk figyelmét, ám csak akkor, amikor a gazda egy másik kutyával foglalkozott.

Kutyák gyerekkel
photo_camera Kutyák gyerekkel Fotó: Gérard Houin/BELGA/AFP

A kutyák viselkedését a kutatók szerint nem magyarázza a területvédelem, hiszen számukra idegen helyen tesztelték őket, illetve az egy háztartásban élő kutyák közötti dominancia-rangsornak sem volt hatása az eredményre.

A tanulmány összefoglalója szerint további kutatásokat igényel, hogy a kutyák féltékenysége ugyanarra az érzelmi srófra jár-e, mint az embereké.

Kutyakutatásokkal az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás