Ész Ventura: Így lehet nyolc kis kockából egy nagy kockát kirakni

128. feladványunkban az alábbi ábrán látható nyolc kis kockából kellett nagy kockát kirakni. A kis kockák egyforma méretűek. Felénk néző oldalaik pirosak, zöldek és kékek, a nem látható oldalaik viszont fehérek. Az volt a kérdés, hogy ki lehet rakni ezekből egy 2x2-es nagy kockát úgy, hogy a nagy lapjai egyszínűek legyenek? Illetve, hogy ki lehet-e rakni egy teljesen fehér nagy kockát úgy, hogy minden nem látható lappár, ami belül egymás felé fordulva találkozik, páronként azonos színű legyen?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Talán elsőre nem látszott, de a két feladat lényegében ugyanaz. Nézzük előbb az elsőt, amit sokkal egyszerűbb visszafelé gondolkodva megoldani. Vegyünk egy 2x2-es nagy kockát, ami három színnel van színezve, mégpedig úgy, hogy két piros, két kék és két zöld lapja van, és az azonos színű lapok egymással szomszédosak, hiszen a kis kockák között is látunk ilyeneket, és minden kis kocka egy sarok lesz a nagy kockában, tehát csak ilyen színezés jöhet szóba. Konkrétan, ha a nagy kocka egy lapjával szembenézünk, akkor legyen ez az oldal és a tőlünk balra lévő oldala piros, legyen a teteje és a tőlünk jobbra lévő oldala kék, a maradék kettő pedig zöld. Ha most egy ilyen nagy kockát nyolc kis kockára darabolunk, akkor pont a fenti kis kockákat kapjuk, tehát ezekből összerakható a nagy kocka.

A második feladathoz, azaz a fehér kocka kirakásához gondoljuk el azt, hogy az előbb összeállított nagy kockákból a teret kockarács-szerűen, résmentesen kitöltjük úgy, hogy a kocka másolatait csak eltoljuk. Ha ebben a térkitöltésben most minden irányban egy kis kockányival odébb hasítjuk fel a teret nagy kockákra, akkor pont a fehér szín lesz kívül és a színes részek belül.

A legelső megoldó és a megoldásokért kiosztott banánok megtalálhatók a Dicsőségfalon!