A BME kutatócsoportja elnyerte az EURATOM Nukleáris Innovációs Díját

2022.06.01. · tudomány

Idén hat másik nemzetközi projekt mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Karának kutatócsoportja is elnyerte az Európai Atomenergia Közösség (EURATOM) Nukleáris Innovációs Díját a legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programmal – írta szerdai közleményében az egyetem.

A díjat május 31-én Légrády Dávid, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi docense, a díjazott GUARDYAN számítógépes programot fejlesztő kutatócsoport vezetője vette át a franciaországi Lyonban, a FISA 2022 konferencián.

A GUARDYAN egy olyan szimulációs program, amely szinte teljes pontosságú neutronfizikai számítást tesz lehetővé, és amelynek képességei egy évtizede még beláthatatlanul távolinak tűntek. A kód a Pakson üzemelő blokkok egyikének rendszeresen, a reaktor indítása előtt rutinszerűen elvégzett időfüggő mérésének eredményeit reprodukálta teljes részletességgel és kiváló eredménnyel – olvasható a közleményben.

Balról a második Légrády Dávid, a BME kutatócsoportjának vezetője.
photo_camera Balról a második Légrády Dávid, a BME kutatócsoportjának vezetője. Forrás: EURATOM

„Ehhez figyelembe kellett venni a zónában elhelyezkedő mintegy 44 000 üzemanyagpálcában lejátszódó kölcsönhatások sok éves történetét, a zóna valamennyi szerkezeti elemének minden apró részletét, a neutronfluxust mérő detektorok pontos elhelyezkedését, a hőmérsékleti viszonyokat és még számos egyéb tényezőt. A modellezéshez szükséges hatalmas számítási kapacitás előteremtésére az adott lehetőséget, hogy a neutronfizikai jelenségek, a neutronok anyagban történő terjedése analógiát mutat a fény terjedésével, azaz hasonló algoritmussal számítható, mint egy számítógépes játékban az élethűnek látszó digitális világ képe” – írják a kutatásról.

A EURATOM innovációs pályázatára érkezett újításokat független nemzetközi szakértői zsűri értékelte. Reaktorbiztonsági kategóriában az 50 ezer eurós díjazású első helyezést a Cseh Műszaki Egyetem kapta, második helyen a spanyol Iberdrola és Innomerics vállalatok közös projektje végzett 30 ezer eurós díjjal, míg a harmadik helyen a műegyetemi fejlesztés egy finn projekttel megosztva nyerte el a 20 ezer eurós díjat. Hulladékgazdálkodási kategóriában két német és egy svéd fejlesztést díjazott az EURATOM.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás