Lényegében leállt a megújulókra való globális átállás

2022.06.15. · gazdaság

A REN21 nemzetközi energiapolitikai hálózat több mint 600 kutató és szakértő bevonásával idén 17. alkalommal publikálta a megújuló energiaforrások aktuális helyzetéről szóló jelentését. A BBC szerdai szemléje szerint a Renewables 2022 című dokumentum nem kevesebbet állít, minthogy a megújuló energiaforrásokra való átállás lényegében megrekedt, miközben a szén, a kőolaj és a földgáz használata továbbra is dominál az emberiség teljes energiamixében.

„A megújuló energia aránya az elmúlt évtizedben 10,6 százalékról 11,7 százalékra emelkedett, miközben a fosszilis tüzelőanyagoké 80,1 százalékról alig 79,6 százalékra csökkent. Ez stagnálást jelent” – nyilatkozta a BBC-nek Rana Adib, a REN21 ügyvezető igazgatója.

A helyzetjelentés szerzői azt találták, hogy bár a megújuló energiaforrások részaránya emelkedett a villamosenergia-ágazatban, a szél- és naperőművek nem tudták kielégíteni az általános keresletnövekedést.

A megújulókról szóló 2022-es globális helyzetjelentés címlapja
photo_camera A megújulókról szóló 2022-es globális helyzetjelentés címlapja Forrás: REN21

A világ 2021-ben fokozatosan kilábalt a pandémiából, de ezzel jelentősen nőtt az energiaigény, amelynek nagy részét a fosszilis tüzelőanyagok fedezték. Ez viszont a szén-dioxid-kibocsátás jelentős növekedésével járt, ami globálisan mintegy 2 milliárd tonnás többletet jelent. Ráadásul mivel a kínálat nem tudott lépést tartani a kereslettel, az olaj, a gáz és a szén ára is meredek emelkedésbe kezdett.

A február 24-én Ukrajna ellen indított orosz katonai invázió tovább növelte a bizonytalanságot, így a kormányok igyekeztek alternatív forrásokat találni. A fogyasztói energiaárak emelkedésére, egyes országok az olaj- és gáztermelőkre kivetett új adókkal válaszoltak, mások viszont támogatásokat vezettek be a fosszilis tüzelőanyagok használatára. „Világviszonylatban percenként 11 millió dollárt költünk a fosszilis tüzelőanyagok dotálására, annyit amennyi globális GDP 7 százaléka volt 2020-ban" – nyilatkozta Adib.

Az sem ad derűre okot, hogy ugyan a megújuló energiaforrások 2021-re elérték a globális villamosenergia-termelés 10 százalékát, a közlekedésben nem került sor jelentősebb fordulatra: a személygépkocsik, teherautók, hajók, repülőgépek és a többi közlekedési eszköz 32 százalékkal részesedik a globális energiafogyasztásból, ám a zöld energia felhasználás ebben a szektorban mindössze 3,7 százalék.

A jelentés szerint a 2021-es nemzetközi klímakonferencián, a COP26-on tett politikai ígéretekből sem lett még semmi. Míg a glasgow-i csúcsra 135 ország vállalta, hogy 2050-re eléri nettó nulla kibocsátási célt, addig a megújuló energiaforrásokra való átállást mindössze 84 ország kormánya deklarálta.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás