Rekonstruálták egy 4000 évvel ezelőtt élt skandináv nő arcát, testét és ruházatát

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Nagyszabású kiállításon mutatja be a svédországi Västernorrlands Museum a neolitikum skandináv életmódját. Az ásatási leletek között egy még 1923-ban Lagmansören határában megtalált, 4000 évvel ezelőtt élt nő maradványai is megtalálhatók. 

A LiveScience meginterjúvolta Oscar Nilsson törvényszéki antropológust, aki több mint 350 óra munkával 3D nyomtatással rekonstruálta a 20-as évei végén, 30-as évei elején elhunyt kőkori ember testét és arcvát.

A tudományos lapnak Nilsson elmondta, hogy bár a maradványok nem tartalmaztak értékelhető DNS-t, így nem lehetett pontosan azonosítani az etnikai hovatartozást, a korábbi archeogenetikai eredmények alapján végül a nőt barna hajú és szemű, a Svédország mai területére 5000 évvel Európa déli területeiről érkező földművesekéhez hasonló világos bőrű emberként képzelte el. A nő és társai a mezőgazdálkodás mellett halászattal, vadászattal és gyűjtögetéssel egészíthette ki megélhetését.

A rekonstrukció fázisaiFotó: Oscar Nilsson/ Västernorrlands Museum

A mindössze 150 centiméter magas nő ruházatát rekonstruáló Helena Gjaerum a korabeli bőrcserzési eljárásokat vette alapul. A régész tanulmányozta a neolitikus Lagmansören éghajlatát, a növényzetét és állatvilágát is. Ezek alapján a felső ruházatot jávorszarvasbőrből, míg lábbelijéhez rénszarvasbőrt, illetve hód- és rókabundát használt. A kőkori kalucsnit pedig az amerikai és szibériai őslakosok viselete, illetve a mintegy 5300 évvel ezelőtt az olasz Alpokban élt Ötzi ruházkodása alapján a szalmához hasonló száraz füvekkel bélelte ki. 

Az alábbi képen látható a végeredmény.

A 4000 évvel ezelőtti Skandinávia egyik lakosaFotó: Oscar Nilsson/ Västernorrlands Museum

Korábbi kapcsolódó cikkeink: