2500 rituális áldozatokhoz használt, fából készült tárgyat ástak ki a hírhedt mexikóvárosi Templo Mayor lábánál

2022.06.20. · tudomány

Maszkokat, fejdíszeket, nyílhegyeket, fafigurákat, íjakat, fülbevalókat, illetve fából faragott áldozati tárgyak ezreit találták meg mexikói régészek a mai Mexikóváros területén található egykori Tenochtitlán azték város főtemploma az óriási piramisra épült Templo Mayor lábánál végzett ásatásokon. A Templo Mayor épületegyüttesének egyik templomát az azték őslakosok Hitzilopochtli hadistennek, míg a másikat az eső-, valamint termékenységisten Tlalocnak ajánlották. Miután néhány éve sokkoló mennyiségű, itt áldozatként bemutatott ember (pontosabban: gyerek és nő) csontja került elő a templomok környékéről, az áldozati tárgyakban bővelkedő leletegyüttes már nem okozott akkora meglepetést.

A Templo Mayor egyik tollaskígyója
photo_camera A Templo Mayor egyik tollaskígyója Fotó: Wikimedia Commons

A most kiásott fatárgyak ugyanis békésebb áldozati rítusokról tanúskodnak, ezúttal emberi csontok és koponyák nem kerültek elő a földből, noha az aztékok a Templo Mayor templomaiban gyakran és bőkezűen ajánlottak emberáldozatokat, nem egyszer gyerekeket is legfőbb isteneiknek.

Az azték istenek olykor fatárgyakkal is beérték, de gyakran embereket áldoztak fel a kedvükért
photo_camera Az azték istenek olykor fatárgyakkal is beérték, de gyakran embereket áldoztak fel a kedvükért Fotó: INAH / Mirsa Orozco

A most feltárt áldozati tárgyak kivételesen ép állapotban kerültek felszínre, mert a talajban szinte légmentes környezetben elzárva hevertek több mint 500 éven keresztül. A fatárgyak legtöbbjét fenyőből, fehér cédrusból és ciprusfából faragták, és számos darabján kék, piros, fekete és fehér festékek maradványait találták. Az ásatási helyszínről állati és növényi maradványok, valamint réz- és egyéb fémtárgyak is előkerültek, így a helyszínen feltárt leletek segítségével komplex képet lehet alkotni a középkorban itt élt aztékok életformájáról és mindennapjairól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás