Egyre több életet követelnek a klímaváltozással járó hőhullámok

2021.06.02. · tudomány

Bár az idei magyarországi időjárás alapján nehéz elképzelni, de a Nature Climate Change folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerint az elmúlt harminc évben jelentősen növekedett az éghajlatváltozás okozta nyári hőség és a szaporodó hőhullámok okozta halálozás.

Amerikai, brit és svájci kutatók 43 ország 732 helyszínéről származó empirikus adatok és az ezek alapján felállított modellszámítások alapján azt állapították meg, hogy a nyáron bekövetkezett, hőséggel összefüggő halálesetek átlagosan 37 százaléka (20,5-76,3 százalék közötti tartományban) az antropogén eredetű éghajlatváltozásnak tulajdonítható, a megnövekedett halálozási arány pedig ugyan kontinensenként eltérő mértékű, de mindenütt szembetűnő.

Az éghajlatváltozás közegészségügyi hatásai leginkább Közép- és Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia, illetve Dél- és Nyugat-Ázsia olyan országaiban érezhetők, mint Irán és Kuvait.

Önhűsítés a forróságban az indiai Kalkuttában idén áprilisban
photo_camera Önhűsítés a forróságban az indiai Kalkuttában idén áprilisban Fotó: DEBARCHAN CHATTERJEE/NurPhoto via AFP

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a negatív tendenciák visszafordítására a meglévőknél jóval ambiciózusabb enyhítési és alkalmazkodási stratégiákra van szükség.

A tanulmány apropóján a Conversation folyóiratban a kutatásban nem részt vevő klímakutatók arról írtak, hogy a közölt adatoknál a valóságban sokkal többen vesztik életüket a hőség következtében, mivel a hőség okozta halálesetek nagy részét nem jelentik be. Ugyanakkor, a szélsőséges meleg – különösen, ha magas légszennyezettséggel párosul – a szív- és tüdőbetegségekkel élőknél a leghalálosabb időjárási kockázatot jelenti.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás