Elsőként vezeti be Kalifornia a túl korai iskolakezdés törvényi tilalmát

2022.06.30. · gazdaság

Idén ősztől a legnépesebb amerikai államban, Kaliforniában életbe lép az a 2019-ben elfogadott törvény, amely szerint a middle schoolokban (ez a magyar oktatási rendszerben az általános iskola felső tagozatának feleltethető meg) 8 óra előtt, a középiskolákban (high school) pedig 8 óra 30 perc előtt nem kezdődhet meg a tanítás.

Kalifornia az első állam, amely törvénybe foglalta a túl korai iskolakezdés tilalmát, de hasonló tervezetek állnak New Jersey és Massachusetts törvényhozói előtt is.

Az intézkedés pártolói szerint a kamaszok jobban teljesítenek a tanórákon, ha éberebbek, ráadásul a fizikai és mentális egészségük is javul, illetve az idősebb kamaszok körében az autóbalesetek száma is csökken, ha ki tudják aludni magukat – márpedig a tizenévesek korosztálya küzd legnagyobb mértékben az alváshiánnyal.

Az Egyesült Államok középiskoláiban a 2017–18-as tanévben átlagosan reggel 8-kor kezdődött a tanítás, de az amerikai oktatási statisztikai központ adatai szerint a középiskolák 42 százaléka már korábban elkezdte a tanítást, 10 százalékuk már 7:30 előtt.

Kutatók szerint ez túl korai ebben a korosztályban, hiszen a kamaszok szervezetében később szabadul fel a melatonin nevű alváshormon, mint más korcsoportokban, így tovább is maradnak ébren a nap végén. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ezért azt javasolta, hogy a két érintett iskolatípushoz tartozó intézmények fél 9-nél korábban semmiképpen se kezdjék el a tanítást, mivel a járványügyi hivatal (CDC) ajánlása szerint a 13–18 éveseknek éjszakánként 8–10 óra alvásra van szükségük.

A későbbi iskolakezdés ellenzői általában logisztikai gondokat emlegetnek, például a buszjáratok menetrendjének vagy az iskolán kívüli foglalkozások időpontjának megváltoztatásából fakadó problémákat, illetve azt, hogy ezzel felborul a már megszokott, az iskolai órarendekhez és a munkaidőhöz igazodó családi rutin.

A Cal Matters nevű nonprofit szervezet például azzal érvelt 2019-ben a változtatással szemben, hogy a munkásosztálybeli családok és az egyszülős háztartások diákjait aránytalanul hátrányosan érintené a törvény, hiszen a megélhetésért dolgozó szülők nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyerekeik órarendje miatt késleltessék a munkanapjuk kezdetét. Erre az új törvényért küzdő Start School Later mozgalom vezetője, Joy Wake azt válaszolta, hogy lehetetlen olyan időpontot találni, amely mindenki munkarendjéhez illeszkedik, ellenben lehetséges olyan időpontra tenni az iskolakezdést, amely minden kamasznak egészségesebb és biztonságosabb életet biztosít.