Különleges bálnafaj élő példányaira bukkantak Japán partjainál

2022.07.14. · tudomány

A csőrös cetek különlegesnek számítanak a bálnafélék között: rövid ideig tartózkodnak a vízfelszínen, majd nyomtalanul órákra eltűnnek az óceánok legmélyén. Épp ezért viselkedésükről a kutatók sem tudnak sokat, annyi viszont biztos, hogy a Ziphiidae családba tartozó csőrös cetek a tengerfenéken gyűjtik élelmüket.

2019-ben vált egyértelművé, hogy a japán partok közelében látott egyes bálnák nem a Bardi-féle csőrös cetek táborát erősítik (Berardius bairdii). Ezek a kisebb, fekete példányok Sato-féle csőrös cet (Berardius minimus) néven váltak ismertté, és a kutatók egészen mostanáig vártak arra, hogy élő példányokat azonosíthassanak. A faj Hal Satoról kapta a nevét, aki bálnakutatóként vizsgálja ezeket a tengeri emlősöket.

A megfigyelők a japán Hokkaidó és az oroszországi Kuril-szigetek között találkoztak a bálnákkal, és összesen 14 példányt azonosítottak. A Sato-féle csőrös cetek kis csoportokban úsztak, ebből háromra bukkantak rá, ráadásul ehhez is az kellett, hogy hajómotorjaikat leállítsák, és a bálnák kilégzésének hangjára figyeljenek. Vagyis régi bálnamegfigyelési módszerekhez kell visszanyúlniuk, írja az IFL Science.

Azonosítatlan csőrös cetek 2019-ben. A 2022-es észlelés igazolja, hogy a Sato-féle csőrös cet egy újonnan felfedezett bálnafaj.
photo_camera Azonosítatlan csőrös cetek 2019-ben. A 2022-es észlelés igazolja, hogy a Sato-féle csőrös cet egy újonnan felfedezett bálnafaj. Fotó: Hal Sato

A keskeny, hosszú testű bálnákat a közelmúltban fedezték fel, mivel azonosításuk, illetve más fajoktól való megkülönböztetésük nehézkes. A többi bálnával ellentétben a csőrös cetek nem fújnak óriási vízpermetet a levegőbe, ami tovább nehezíti a megfigyelést. A csőrös cetek közül a jelenleg ismert legkisebb a Sato-féle, amelynek viselkedéséről, életmódjáról egyelőre ugyanúgy kevés információ áll rendelkezésre, mint a rokonairól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás