Mesés kincseket találtak egy 366 éves hajóroncsban a Bahamáknál

2022.08.09. · majom

A Bahamák partjaitól kb. 70 kilométerre fekvő hajóroncs rakománya 13 kilométeren szóródott szét az évszázadok során. A Nuestra Señora de las Maravillas (a Csodák asszonya) értékes kincseinek egy jelentős részét mára ellopták a fosztogatók, de a közelmúltban előkerült ékszerek, érmék és aranytárgyak is felbecsülhetetlen értékűek.

A spanyol hajó Spanyolország és Kolumbia között közlekedett, amikor 1656. január 4-én egy másik hajóval ütközött, és zátonyra futott. Utasainak nagy része a balesetben odalett, ahogy a rakomány is elsüllyedt a hajóronccsal együtt, írja a Live Science.

A fosztogatók nem véletlenül kutattak a roncs után: a hajó kb. 3,5 millió darab értékes tárgyat szállított, a történészek az egyik legnagyobb kincsrakománnyal rendelkező spanyol hajónak tartották a Nuestra Señora de las Maravillast.

Ékszereket és aranykincseket találtak a 366 éve elsüllyedt Nuestra Señora de las Maravillas hajón.
photo_camera Ékszereket és aranykincseket találtak a 366 éve elsüllyedt Nuestra Señora de las Maravillas hajón. Fotó: Brendan Chavez/Allen Exploration

A rakomány megmaradt darabjait az Allen Exploration (AllenX) szervezet kutatja a roncsban, hogy azokat múzeumban állíthassák ki. Az elmúlt két évben felszínre hoztak már kőballasztot, vaskapcsokat, és egy korabeli navigációs eszköz alkatrészét is. Emellett előkerültek mindennapi használati tárgyak, tányérok, üvegek, valamint a 12. századi Santiago-rend lovagjai által viselt medálok is.

A hajó rakománya viszont még ennél is izgalmasabb: ezüst- és aranyérmék, smaragdok, ametisztek és egy 75 kilogrammos ezüstrúd is előkerült a feltárás során.

Mindennapi használati tárgyakat és értékes ékszereket is felszínre hoztak a roncsból.
photo_camera Mindennapi használati tárgyakat és értékes ékszereket is felszínre hoztak a roncsból. Fotó: Brendan Chavez/Allen Exploration

A kincseket a Bahamák Tengerészeti Múzeumában, Freeportban állították ki augusztus 8-án.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás