Európában az idei volt a valaha mért legforróbb nyár

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A 2022-es brutális hőhullámsorozat és a bibliai léptékű aszály alapján nem lehetett kétséges, ami a három nyári hónap hőmérsékleti adatainak összesítése után nyilvánvaló: az idei június, július és augusztus volt a valaha mért legforróbb hónap. 

Copernicus Klímaváltozási Szolgálat adatai szerint idén mind a nyár egészét, mind az augusztus hónapot tekintve új rekord született, ebben az időszakban a kontinens átlaghőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a minden korábbinál melegebb 2021-es nyáron  – írja a BBC. 

Az Egyesült Királyságban a Lincolnshire-i Coningsbyben július 19-én mért 40,3 fok hatalmas ugrást jelent a korábbi csúcshoz képest, ami a 2019-es 38,7 fok volt. A kontinetális Európában is sorra dőltek a rekordok, a legmagasabb értéket júliusban Portugáliában jegyezték fel – 47 fokos értékkel.

A kölni Rajna-part 2022. július 16-ánFotó: YING TANG/NurPhoto via AFP

A forróság mellett a szélsőséges csapadékeloszlás is az éghajlatkutatók előrejelzéseit igazolta.  Miközben az aszály sújtotta régiókban az elmúlt 500 év legtartósabb szárazságát detektálták, Skandinávia nagy részén az extrém esőzések okoztak jelentős gondokat. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: