Európában az idei volt a valaha mért legforróbb nyár

2022.09.08. · tudomány

A 2022-es brutális hőhullámsorozat és a bibliai léptékű aszály alapján nem lehetett kétséges, ami a három nyári hónap hőmérsékleti adatainak összesítése után nyilvánvaló: az idei június, július és augusztus volt a valaha mért legforróbb hónap.

A Copernicus Klímaváltozási Szolgálat adatai szerint idén mind a nyár egészét, mind az augusztus hónapot tekintve új rekord született, ebben az időszakban a kontinens átlaghőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a minden korábbinál melegebb 2021-es nyáron – írja a BBC.

Az Egyesült Királyságban a Lincolnshire-i Coningsbyben július 19-én mért 40,3 fok hatalmas ugrást jelent a korábbi csúcshoz képest, ami a 2019-es 38,7 fok volt. A kontinetális Európában is sorra dőltek a rekordok, a legmagasabb értéket júliusban Portugáliában jegyezték fel – 47 fokos értékkel.

A kölni Rajna-part 2022. július 16-án
photo_camera A kölni Rajna-part 2022. július 16-án Fotó: YING TANG/NurPhoto via AFP

A forróság mellett a szélsőséges csapadékeloszlás is az éghajlatkutatók előrejelzéseit igazolta. Miközben az aszály sújtotta régiókban az elmúlt 500 év legtartósabb szárazságát detektálták, Skandinávia nagy részén az extrém esőzések okoztak jelentős gondokat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás