Visszatérnek a gepárdok Indiába

2022.09.19. · tudomány

Szombaton, szeptember 17-én megérkezett az indiai Kuno Nemzeti Park területére az a nyolc gepárd, amiket egy nagyszabású visszatelepítési program keretében engednek szabadon a szubkontinens védett területein.

A BBC híradása szerint az öt nőstényt és a három hímet egy bérelt Boeing 747-es repülőgép szállította Namíbiából Indiába. Az érkezéskor jelen volt Narendra Modi, India miniszterelnöke is.

A zsákmányállatokban, elsősorban antilopokban és vaddisznókban gazdag területre visszatelepítendő ragadozók műholdas nyomkövető nyakörveket kaptak, minden példányra külön megfigyelőcsoport vigyáz majd.

Narendra Modi, Indiai miniszterelnöke megtekinti az első visszatelepítendő afrikai gepárdok egyikét szeptember 17-én a Kuno Nemzeti Parkban
photo_camera Narendra Modi, India miniszterelnöke megtekinti az első visszatelepítendő afrikai gepárdok egyikét szeptember 17-én a Kuno Nemzeti Parkban Fotó: -/AFP

A Föld leggyorsabb szárazföldi állatának tartott gepárdok indiai visszatelepítésére azután kerül sor, hogy 1952-ben India őshonos populációját hivatalosan kihaltnak nyilvánították. Ez az egyetlen nagytestű emlős, amely kihalt az országban a brit uralomtól való függetlenedés óta. Kihalását a rájuk való vadászat, a táplálékhiány és az élőhelyvesztés együttes hatásai okozták.

Narendra Modi és az egyik visszatelepítendő namíbiai gepárd
photo_camera Narendra Modi és az egyik visszatelepítendő namíbiai gepárd Fotó: PRESS INFORMATION BUREAU/Anadolu Agency via AFP

Az 1950-es évek óta már történtek erőfeszítések India gepárdállományának újjáélesztésére. Az 1970-es években volt egy kísérlet arra, hogy Iránból hozzák be az állatokat, ahol akkoriban mintegy 300 példány élt. Ez a projekt azonban kudarcba fulladt, amikor a sahot az iráni forradalomban megbuktatták.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás