Ilyen hangja van annak, amikor meteoroidok csapódnak be a Marsba

2022.09.20. · tudomány

A NASA geológiai robot-űrszondája, az InSight 2018 novembere óta járja a Mars felszínét, hogy fúrásaival adatokat gyűjtsön a bolygó szeizmológiai és hőáramlási jellemzőiről, így például számos marsrengést észlelt már.

A Nature Geoscience folyóiratban most egy olyan észleléssorozatot mutattak be, amely 2020-ban és 2021-ben zajlott: ekkor az InSight a Mars felszínébe csapódó meteoroidok (vagyis a világűrben mozgó, kisbolygónál kisebb szilárd objektumok, hétköznapi nevükön űrsziklák) által keltett rengés- és hanghullámokat rögzített.

Egy 2021 szeptemberében észlelt becsapódás során egy ilyen meteoroid legalább három részre robbant, és mindegyik darabja kráter formájában hagyott nyomot a bolygó felszínén. A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű űrszonda meg is figyelte a becsapódás helyét, ezzel megerősítette az InSight szeizmométere által rögzített hullámok forrását. „Az InSight három évig várta, hogy észleljen egy becsapódást, és ezek a kráterek gyönyörűek” – mondta Ingrid Daubar bolygókutató, a tanulmány egyik szerzője.

Az MRO felvételei a becsapódások okozta kráterekről
photo_camera Az MRO felvételei a becsapódások okozta kráterekről Forrás: NASA/JPL

A NASA és egyik kutatóközpontja, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) egy magyarázó videóban mutatta be azt a hangfelvételt, amit az InSight készített a becsapódásról – ezen nagyon jól hallatszik, ahogy a meteoroid belép a légkörbe, felrobban, majd három darabja a felszínbe csapódik.

link Forrás

A becsapódások furcsa hangját (a NASA hivatalos leírása szerint: bloop) egy sajátos légköri hatás okozza, amely során a basszus hangok a magas hangok előtt érkeznek.

Amikor a kutatók visszanézték az InSight által rögzített adatokat, további három meteoroid-becsapódást fedeztek fel, ami meglepően kevés ahhoz képest, hogy a Mars híresen tele van űrsziklákkal. Az InSight kutatói azt gyanítják, hogy a többi becsapódást a marsi szél által keltett zaj vagy a légkör szezonális változásai miatt nem lehetett észlelni.

Az InSight éppen küldetése utolsó heteit tölti a Marson, a leszállóegység napelemeit por borítja, és már nem sokáig bírja energiával – várhatóan még 2023 januárja előtt leáll.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás