A korábbiaknál is gyorsabban olvadnak a svájci gleccserek

2022.09.28. · tudomány

A Svájci Tudományos Akadémia (SCNAT) szerdán, szeptember 28-án publikált közleménye szerint 2022-ben az olvadás mértéke messze meghaladta a 2003-as rekordokat: a gleccserek idén mintegy 3 köbkilométernyi jeget veszítettek, a megmaradt mennyiség több mint 6 százalékát.

Az olvadás mértékét jól mutatja, hogy eddig a 2 százalékos jégveszteségű éveket nevezték extrémnek. A közlemény szerint a veszteség különösen drámai volt a kisebb gleccserek esetében.

A St. Gallen kantonban található Pizol-gleccser, valamint a Vadret dal Corvatsch és a Schwarzbachfirn gyakorlatilag elolvadt – a méréseket ezért már nem is folytatják. Még a legmagasabban fekvő mérési pontokon (például a Jungfraujochon) is jelentős veszteségeket regisztráltak. A jégmélység átlagos csökkenése minden régióban elérte a 3 métert. A megfigyelések azt mutatják, hogy számos gleccsernyelv szétesik, és a gleccserek közepén a vékony jégből sziklafoltok emelkednek ki. Ezek a folyamatok tovább gyorsítják a csökkenést.

Kutatók a Rhone-gleccseren
photo_camera Kutatók a Rhone-gleccseren Fotó: M. Huss/ SCNAT

A júliusi és augusztusi jégolvadás együttesen elegendő vizet szolgáltatott volna ahhoz, hogy a svájci Alpok összes víztározóját megtöltse.

Az olvadó Findel-gleccser a svájci Valais kantonban
photo_camera Az olvadó Findel-gleccser a svájci Valais kantonban Fotó: M. Huss/ SCNAT

A legtöbb gleccser esetében a hótakaró 2021. november elején érkezett meg, ami nagyjából megfelel a szokásosnak – áll a közleményben. A hó azonban minden magasságban a szokásosnál körülbelül egy hónappal korábban eltűnt. A Weissfluhjochon (Grisons, 2540 m) végzett, több mint 80 évre visszanyúló mérés-sorozat a hóolvadás második legkorábbi időpontját (június 6.) mutatta ki. A forró, napos, felhőtlen nyári hónapok megdöntötték a rekordokat.

photo_camera Az olvadási veszteséget vizsgáló svájci glaciológusok Fotó: M. Huss/ SCNAT

A Jungfraujoch 3571 méter magasságban található meteorológiai állomásán júniusban, júliusban és augusztusban a napok 41 százalékában fagypont felett maradt a hőmérséklet, a svájci Alpok átlaga pedig meghaladta a 25 százalékot, miközben szeptember közepéig mindössze néhány centiméternyi új hó hullott a magashegységekben. Ticino több mérőállomásán a regisztrált átlagos hóvastagság a legalacsonyabb volt a mérések 1959-es kezdete óta. 2000 méter felett az Alpok déli lejtőin az átlagos hóvastagság pedig a megszokott szintnek csak körülbelül a fele volt.

A Qubiten nemrégiben számoltunk be arról a kutatásról, amely szerint a gleccserek és jégtakarók éves tömegegyensúlya a rájuk hulló hó és az elolvadó vagy leszakadó jég mennyiségének függvényében alakul. A svájci gleccserek elmúlt évtizedekben észlelt olvadását hosszú távon így nem a rájuk hulló hó mennyiségének változása, hanem a nyári olvadásuk mértékének jelentős növekedése okozza. Ez az elmúlt 30 évben megfigyelt trend az emberi tevékenység által okozott globális felmelegedés következménye.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás