A kutyák képesek kiszagolni, ha stressz éri az embert

2022.09.29. · tudomány

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a kutyák érzékelhetik az emberi érzelmeket, többek között a szaglásuk által, de az kérdéses maradt, hogy a stresszt is tudják-e érzékelni. A belfasti Queen's University kutatói most megállapították: tudják.

Mint kiderült, az emberek más illatanyagokat termelnek, amikor stressz alatt állnak, és ezt a változást a kutyák képesek érzékelni. A kutatók szerint ez az eredmény például a szolgálati kutyák kiképzésénél is hasznosnak bizonyulhat, hiszen például a poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedők támogatására betanított kutyákat általában csak vizuális jelekre készítik fel, például ha az emberek leguggolnak vagy önsértő viselkedésbe kezdenek, így viszont már a szaglásukkal is segíteni tudnak.

A PLOS One-ban megjelent tanulmány szerint a kutatáshoz először egy állványt építettek, amelyre három, perforált fedéllel ellátott edényt helyeztek. Összesen 36 embertől gyűjtöttek lehelet- és izzadságmintákat, majd az azokat tartalmazó edények felismerésére négy kutyát tanítottak be. Az emberektől egy stresszes feladat elvégzése előtt és után is vettek mintákat.

Ezután összesen 720 szagpróbát tartottak a kutyáknak, és ebből 675 alkalommal választották ki sikeresen a stresszes mintát. A kutatók szerint az nem világos, hogy a kutyák milyen vegyi anyagokat érzékelnek ilyenkor, de azt korábbi elemzések is bizonyították, hogy tényleges különbség van a nyugodt és a stresszes állapotban kibocsátott illatanyagok között.

Bár a kutatók külön megtanították a kutyákat arra, hogy kommunikálják, ha meg tudják különböztetni a mintákat, szerintük teljességgel elképzelhető, hogy a képzetlen házőrzők is érzékelik a szagok változását, amikor az embert stressz éri.

A kutyák viselkedésének és képességeinek kutatása igazi aranykorát éli, csak ebben az évben derült ki, hogy az agyuk képes megkülönböztetni az emberi nyelveket, hogy úgy gyászolják elvesztett társaikat, mint az emberek, vagy hogy elméjük szag és forma alapján képezi le az ismerős tárgyakat. A Qubiten az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársától, Kubinyi Enikőtől is lehet olvasni cikkeket a témában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás