A kutyák elméje szag és forma alapján képezi le az ismerős tárgyakat

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Megdöbbentő eredményeket közölt az az Animal Cognition folyóiratban most megjelent tanulmány, amelyben az ELTE Etológia Tanszék Családi Kutya Programjának kutatói számolnak be legújabb kutatási eredményeikről.

Állításuk szerint a kutyák (Canis familiaris) multimodális mentális képet alkotnak az ismerős tárgyakról, magyarán amikor egy tárgyra gondolnak, akkor annak érzékszervi jellemzőit, formáját vagy szagát képzelik el – olvasható a tanszék honlapján publikált ismertetőben.

A kutatócsoport abból indult ki, hogy azok az érzékszervek, melyeket a kutyák különböző tárgyak, például a játékaik azonosítására használnak, tükrözik azt, ahogyan a tárgyak jelen vannak az elméjükben. Ha a szaglásukra hagyatkoznak a keresés során az az jelzi, hogy tudják, milyen szaga van az adott játéknak, ha pedig a látásukat használják, akkor pedig azt, hogy tisztában vannak, hogy néz ki.

Szimatoló golden retriever-kölyökFotó: Michel Gunther/Biosphoto

Korábbi vizsgálatukban már feltárták, hogy néhány kivételes képességű kutya képes megtanulni tárgyak neveit. Az első kísérletben 3 tehetséges szótanuló kutyát és 10 tipikus családi kutyát képeztek ki (azaz olyan kutyát, amelyek nem tudnak játékneveket), hogy odahozzák a jutalommal járó játékot. A kutatók ezután azt figyelték meg, hogyan keresik ezt a játékot, amelyet mindig 4 másik közé helyeztek, sötétben és világosban egyaránt. A szótanuló tehetséges ebek  sikeresen választották ki a gazdáik által megnevezett játékokat világosban és sötétben is. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy nevének hallatán felidézik az adott tárgy a különböző érzékszervi jellemzőit, és ezt a „multiszenzoros mentális képet” tudják azonosítani sötétben is.

A kutatók összegzése szerint amikor a kutyák játszanak egy játékkal, akár csak rövid ideig is, de odafigyelnek annak különböző tulajdonságaira, és meg is jegyzik ezeket az érzékszervi információkat.

Az alábbi videóban nézhető meg a tanulmány mozgóképes összefoglalója:

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten: