Lényegesen csökkentheti egészségügyi kockázatát, aki hagyományosról e-cigarettára vált

2022.09.30. · tudomány

A King’s College London pszichiátriai, pszichológiai és agytudományi intézetének legújabb kutatása arra jutott, hogy a hagyományos dohányáruk e-cigarettára és ehhez hasonló termékekre cserélése jelentősen csökkenti a kitettséget azoknak a mérgező anyagoknak, amelyek rákot, tüdőbetegséget vagy szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

Az eddigi legátfogóbb, több mint 400 tanulmányt átvizsgáló, a brit egészségügyi minisztérium felkérésére készített független jelentés mindenesetre sem a hagyományos, sem az e-cigarettát nem ajánlja a nemdohányzóknak, és az e-cigaretta terjedése elleni fellépést sürget, ami manapság különösen a fiatalok körében népszerű. Az Elf Bar nevű, színes-szagos e-cigaretta például néhány hónap alatt a magyar iskolákat is letarolta.

Ann McNeill, a King’s College London nikotinfüggőséggel foglalkozó professzora és a jelentés vezető szerzője azt mondta, a dohányzás „különösen halálos”, a rendszeresen, hosszú időn keresztül dohányzók mintegy felével végez, míg az e-cigaretta kevésbé káros, rövid és középtávon a dohányzás egészségkockázatainak töredékét hordozza.

A jelentésben szereplő kutatások többsége a dohányzás és az e-cigarettázás után a szervezetben jelentkező toxikus és rákkeltő anyagok mennyiségét, például a nikotinszintet vagy a kártékony hatások jelenlétét vizsgálta, elsősorban rövid és középtávon. A jelentés eredményei szerint például a szén-monoxid, a nitrozamin és az illékony szerves vegyülékek szintje az e-cigarettázók szervezetében ugyanolyan vagy alacsonyabb volt a dohányzókéhoz képest, de nem annyira alacsony, mint ha nem dohányoztak volna.

Miközben a kutatók tisztában vannak a dohányzás és az e-cigaretta egészségügyi kockázatainak különbségeivel, arra jutottak, hogy a közvélemény nem feltétlenül. 2021-ben mindössze a dohányosok 34 százaléka válaszolta egy brit közvéleménykutatásban, hogy a dohányzásnál kevésbé kártékony az e-cigaretta, és csak a dohányosok 11 százaléka tudta, hogy nem a nikotin az egészségügyi kockázatok elsődleges hordozója.

Az e-cigaretta egyre népszerűbb a fiatalok körében, és ez igaz Magyarországon is. A KSH 2019-es adatai szerint a dohányzást helyettesítő vagy imitáló elektronikus eszközöket (e-cigaretta, e-shisha, e-pipa stb.) 2014-ben a 15 évesek és annál idősebbek mindössze 0,6 százaléka használta, 2019-ben azonban már 2 százalékos volt ez az arány.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás