A francia írónő, Annie Ernaux kapja 2022-ben az irodalmi Nobel-díjat

2022.10.06. · tudomány

A Svéd Akadémia a francia írónőnek és irodalomprofesszornak, Annie Ernaux-nak ítélte 2022-ben az irodalmi Nobel-díjat „azért a bátorságért és éleslátásért, amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait”.

Az indoklás szerint „Ernaux az írásaiban következetesen, különböző nézőpontokból vizsgálja az erős nemi, nyelvi és osztálykülönbségek által jellemzett életet”.

Ernaux 1940-ben született és a normandiai Yvetot kisvárosában nőtt fel, ahol szülei a szegénységből küzdötték fel magukat a polgári életbe. A vidéki életével foglalkozó korai műveiben a fikción túlmutató irodalom határait próbálta feszegetni, és klasszikus stílusa ellenére elsősorban nem szépirodalmi írónak tartja magát, hanem saját maga etnológusának. Főbb hatásai Marcel Proust irodalmi és Pierre Bourdieu szociológiai munkásságában keresendők.

link Forrás

Az áttörést negyedik könyve, az 1983-as La place hozta meg, amelyben alig száz oldalban festett le szenvtelen portrét apjáról és az életét formáló társadalmi közegről. Mint mondta, az írás politikai aktus, amely felnyitja a szemünket a társadalmi egyenlőtlenségére, és Ernaux ehhez a nyelvet késként használja, hogy szétszakítsa a képzelet fátylait. Négy évvel később édesanyjáról írt hasonló portrét, Un femme címmel, amely tisztelgés egy erős nő előtt, aki apjánál is jobban meg tudta őrizni méltóságát nehéz körülmények között. Ez a két kisregény 1997-ben Árulás / Egy asszony címmel jelent meg magyarul egy kötetben, Szávai János fordításában.

Magyar nyelven még két könyve jelent meg, mindkettő a Magvető Kiadó által, Lőrinszky Ildikó fordításában: 2020-ban a Lánytörténet (Mémoire de fille, 2016), majd 2021-ben az Évek (Les Années, 2008) című regénye.

Esemény (L'événement) című, abortuszát feldolgozó könyvéből nemrég film is készült, amely 2021-ben megnyerte a velencei filmfesztivál fődíját, és idén szeptemberben a magyar mozik is bemutatták.

A pénteki békedíjjal vége a hivatalos Nobel-hétnek

1901 és 2021 között 114 irodalmi Nobel-díjat osztottak ki, ezek közül 4-et ketten kaptak megosztva. Bár az irodalmi díj esetében is óriási túlsúlyban vannak a férfi nyertesek, a békedíj után az irodalmi Nobel-díjat ítélték a legnagyobb arányban nőknek: eddig 16 nő nyerte el az elismerést, ami 13,6 százalékos arányt jelent – a békedíjnál 16,5 százalék az eddigi 18 női győztes aránya a 109 kiosztott díjhoz viszonyítva. Eddig egyszer kapta meg a díjat magyar szerző: Kertész Imre, a Sorstalanság írója, 2002-ben.

A 2022-es Nobel-díjak kihirdetése hétfőn kezdődött az orvosi-élettani díjjal, kedden folytatódott a fizikai díjjal, szerdán pedig a kémiai díj nyertesei is kiderültek, így ezen a héten már csak a pénteki békedíj kihirdetése van hátra. A hivatalos Nobel-díjakat kiegészítő közgazdasági Nobel-emlékdíj győztesét október 10-én, hétfőn hirdetik ki.

Az elismerés 10 millió svéd koronás (körülbelül 388 millió forintos) pénzjutalommal jár, a díjakat hagyományosan Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás