A mesterséges intelligencia hang alapján ismerhet fel bizonyos betegségeket

2022.10.12. · tudomány

Orvostechnikai, etikai és jogi szempontból is érdekes kérdés, hogyan valósítható meg egy olyan alkalmazás, amely képes egyes betegségeket a páciensek hangja alapján diagnosztizálni. Márpedig Yael Bensoussan, a Dél-Floridai Egyetem Egészségtudományi Kara Fül-orr-gégészeti osztályának kutatója szerint a szakemberek körében egyetértés van abban, hogy a páciensek hangja árulkodik az állapotukról.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettel (NIH) együttműködve Bensoussan és munkatársai olyan applikáció fejlesztésén dolgoznak, amely képes a páciensek hangja alapján felhívni a figyelmet a lehetséges egészségügyi kockázatokra, írja az NPR.

Az automatikus felismeréshez először nagy méretű adatbázis kiépítésére van szükség. Ezért a kutatók első lépésként 30 ezer hangmintát próbálnak begyűjteni a fejlesztési projekt elindításához a következő négy évben. A beszédhang elváltozásában viszonylag jól felismerhető elváltozásokat okozó betegségekhez gyűjtenek most mintákat: ilyenek a neurológiai betegségek, mint a Parkinson-kór, a hangképzési zavarok, a hangulatzavarok, a légzési rendellenességek és az olyan gyermekkori problémák, mint az autizmus spektrumzavar vagy a késleltetett beszédfejlődés (néhány példát közzé is tettek, hogy bemutassák a betegségekre jellemző eltéréseket.)

Nem ez az első hasonló területen végzett kutatás, azonban az adatgyűjtés volumene egyedülálló. Korábban a New York Times közölt cikket arról, hogy a hangelemzés hasznos lehet a mentális betegségek, köztük a szorongás vagy a depressziós epizódok előrejelzésében. Ezeknek ugyanis nincsenek egyértelmű szomatikus markereik, amelyek alapján ránézésre megállapíthatók lennének.

Ahhoz, hogy egy hangelemző alkalmazás megfelelő pontossággal azonosítsa a kóros állapotokat, jól felépített és nagy adatbázisra van szüksége. Ez viszont nem csak technikai kérdés. A hangfelvételek jogilag nem elidegeníthetők a személyektől, akiktől származnak, így még a kutatási célú felhasználásuk is adatkezelési kérdéseket vet föl. A fejlesztőknek tehát nemcsak a megfelelő módszertan megtalálásán kell dolgozniuk, hanem a jogi kereteken is, amelyek lehetővé teszik az app működését. A cél az, hogy ne csak laboratóriumi körülmények között felvett hangsávokkal dolgozhassanak majd, ez lehet a kulcsa ugyanis a mennyiségi felvételgyűjtésnek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás