Összegyűlt az egymillió aláírás, az Európai Bizottságnak kötelező tárgyalnia a méhek védelmének ügyét

2022.10.12. · gazdaság

Október 10-én bejelentették, hogy összegyűlt a szükséges mennyiségű aláírás ahhoz, hogy a „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért" című petíciót napirendre vegye az Európai Bizottság.

A Save Bees and Farmers kezdeményezés célja, hogy a jelenleg legálisan használható szintetikus növényvédő szereket kivonják a forgalomból, ezzel a beporzókra káros anyagokat eltávolítsák a mezőgazdasági gyakorlatból. A méhek és a termelők érdekeit szem előtt tartó petíció 2035-ig adna haladékot az Európai Uniónak a teljes kivezetésre, és a javaslatukban az is szerepel, hogy 2030-ig a peszticidek 80 százalékától kellene megszabadulni.

Indítványozzák továbbá, hogy a mezőgazdasági termelést tegyék a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé, amihez a kisméretű, diverzifikált és fenntartható gazdaságokra van szükség. Méhek nélkül a mezőgazdasági termelés volumene és minősége is alacsonyabb lenne, így világszerte elemi érdek a beporzók védelme.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a termelőket megfelelő oktatással is támogatni kell az átállásban. Ezzel biztosítható a hosszútávú fenntartható működés, növényvédő szerek és génmódosítás nélkül.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás