Kutatók megállapították, hány évesen érdemes leginkább leszokni a dohányzásról

2022.10.27. · tudomány

Azoknak, akik 35 éves koruk előtt leszoknak a dohányzásról, egy adott időszakon belül hasonló a halálozási arányuk azokéhoz képest, akik soha nem dohányoztak – derült ki egy nagyszabású, 550 ezer ember egészségügyi adatait összesítő tanulmányból. A kutatás szerint persze később is érdemes leszokni, de náluk már láthatóan megemelkedett a halálozási arány.

Például azoknál, akik 35 és 44 éves koruk között tették le a cigit, 21 százalékkal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás aránya, mint a soha nem dohányzóknál, míg a 45 és 54 éves koruk között leszokóknál már 47 százalékkal nőtt a halálozás.

A JAMA Network Open folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint tehát „a dohányzásról való leszokás, különösen fiatalabb korban, a folyamatos dohányzással összefüggő relatív többlethalálozás jelentős csökkenésével jár”. John Pierce, a Kaliforniai Egyetem (San Diego) közegészségügyi professzora a tanulmányhoz fűzött kommentárjában megemlítette, ez a harmadik kutatás, amely 35 évben állapítja meg a leszokás optimális életkorát.

Az elemzéshez az amerikai lakosság egészségi állapotának nyomon követésére szolgáló kérdőíves felmérés (National Health Interview Survey) és az USA halálozási adatait tartalmazó adatbázis (National Death Index) adatait használták fel. A félmilliónál is több, 25 és 84 év közötti felnőtt 1997 és 2018 között töltötte ki az íveket, köztük voltak aktuálisan dohányzók, korábbi dohányosok, illetve olyanok is, akik soha nem dohányoztak – vagyis életük során kevesebb mint 100 szál cigarettát szívtak el.

A vizsgált időszak végére 75 ezer kitöltő halt meg, és a soha nem dohányzókhoz képest az aktuálisan dohányzóknál jóval magasabb volt a teljes halálozási arány, valamint kifejezetten a rák, a szívbetegség és a tüdőbetegség okozta halálozás aránya is. Price szerint ezek az eredmények emlékeztetnek arra, hogy a dohányzás intenzitásának (a napi cigaretták számának) csökkentése a dohányzásról való leszokást segítő programok egyik célja kell, hogy legyen.

A kutatók megjegyzik, hogy míg a dohányzás minden vizsgált csoportban magasabb halálozási kockázattal járt együtt, a leszokás mindenhol fordított kockázatot eredményezett. Akik 45 éves korukig abbahagyták a dohányzást, azoknak akár 90 százalékkal is csökkent a halálozási kockázata, míg azoknál, akik 35 éves koruk előtt szoktak le, a halálozási arányok szinte megegyeztek a soha nem dohányzókéval.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás