A Kilimandzsáró utolsó gleccserei is elolvadnak 30 éven belül

2022.11.03. · tudomány

Az ENSZ jelentése szerint a világörökségi helyszíneken található gleccserek egyharmada három évtizeden belül elolvad – a Kilimandzsáró és Afrika utolsó gleccserei mellett számos, az Alpokban és az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban található gleccser is érintett a 2050-ig lezajló végleges olvadásban.

A jelentés szerzői szerint ezen a folyamaton már nem változtat az, hogy a világ mit tesz a közeljövőben a klímaváltozás elleni küzdelemben, de ez a harc még megmentheti a világ számos másik gleccserét és jég borította területét. A jelentés szerint a gleccserek olvadása és eltűnése a leglátványosabb és egyik legdrámaibb bizonyítéka annak, hogy a Föld éghajlata az emberi tevékenységek miatt gyorsabban melegszik, mint azt a természet diktálná.

Az ENSZ 50 világörökségi helyszínen mintegy 18 600 gleccsert azonosított, és ezek a Föld gleccsereinek közel 10 százalékát teszik ki. Vannak köztük híres turisztikai látványosságok, illetve a helyi közösségek által szentként tisztelt helyek is. Ezek közel kétharmada megmenthető lenne, ha a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátoznánk, de az ENSZ szerint ennek elérésére jelenleg nincs kivitelezhető terve a globális közösségnek.

photo_camera Hegymászók a tanzániai Kilimandzsáró Nemzeti Parkban, a közel 6000 méteres Kibo-hegyen Fotó: DAVID C POOLE/robertharding via AFP

A jelentésben kiemelik, hogy a számítási modellek egyértelműen mutatják az olvadás példátlan gyorsulását. „Az 1900-as évek közepén a gleccserek meglehetősen stabilak voltak, majd bekövetkezett ez a gyors visszahúzódás” – mondta Csathó Beáta, a Buffalói Egyetem gleccserszakértője a BBC-nek.

A világörökségi területeken 2000 és 2020 között megfigyelt jégveszteség a globális tengerszint-emelkedés akár 4,5 százalékát is okozhatta. Ezek a gleccserek évente 58 milliárd tonna jeget veszítenek, ami megegyezik a Franciaország és Spanyolország által együttesen felhasznált teljes évi vízmennyiséggel.

Számos helyen háztartási és mezőgazdasági vízforrást is jelentenek a közeli gleccserek, így a száraz időszakokban ivóvízhiányhoz és élelmezésbiztonsági problémákhoz vezethet a gleccserek elvesztése, amely ráadásul áradásokat is okozhat.