A német kormány az eldobható műanyagot gyártó cégekre hárítaná a közterületi szemét eltakarításának költségét

2022.11.03. · gazdaság

A német kormány szerdán bejelentette, hogy támogatja azt a törvényjavaslatot, amely szerint a műanyaggyártással foglalkozó vállalatoknak a jövőben hozzá kell járulniuk az utcákon és a parkokban található szemét eltakarításának költségeihez.

A javaslat szerint a díjat 2025-től kell befizetni egy, a kormány által kezelt alapba, minden olyan gyártónak, amely egyszer használatos műanyagot tartalmazó termékeket állít elő. Az alap a becslések szerint 450 millió eurós bevételre számíthat az első évben, amit az előző évben eladott termékek mennyisége után szednek be a cégektől.

Az érintett termékek közé tartoznak a cigarettaszűrők, az italos dobozok és az elvitelre szánt ételek csomagolóanyagai.

link Forrás

A német környezetvédelmi miniszter, Steffi Lemke szerint Európa legnagyobb gazdaságában ma mindenkit terhelnek a takarítási költségek, de ennek változnia kell: „Aki üzletileg érdekelt az egyszer használatos műanyag forgalomba hozatalában, annak hozzá kell járulnia a begyűjtés és a takarítás költségeihez is.”

A jogszabály az Európai Unióban 2019-ben elfogadott, a műanyagszennyezés ellen hozott rendeletre támaszkodik, amely lehetőséget ad a tagországoknak arra, hogy a gyártókat is felelősségre vonják a környezeti terhelés ügyében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás