Nem a szívószálak, hanem az ételes dobozok, italos palackok és zacskók a tengerek fő szennyezői

2021.06.11. · tudomány

Az élővizekből az óceánokba kerülő és ott felhalmozódó szemét 82 százaléka műanyag, amelynek 44 százalékát italos palackok, az ételek csomagolásai és zacskók jelentik – derül ki a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányból.

A Cádiz-i Egyetem kutatói összeállították az óceáni szemétminták katalógusát, amely szerint a műanyagok java az egyszer használatos kategóriába tartozik, de megdöbbentő módon nem a szívószálak vagy evőeszközök teszik ki a többségét, hanem az elvitelre készült ételek edényei és azok csomagolásai, valamint a palackok és poharak, továbbá a vékonyfalú műanyagzacskók. A kutatók szerint ezek szinte mindenütt megtalálhatók Európa patakjaiban, folyóiban, a tengerpartokon és a tengerekben is. A nyílt óceánon viszont a műanyag hálók, kötelek és más halászeszközök jelentik a legnagyobb problémát.

A kutatók szerint az elvitelre szánt ételek és italok csomagolását mielőbb le kell cserélni környezetbarát lebomló anyagokra, be kell tiltani az általuk elkerülhetőnek aposztrofált műanyagok, így a zacskók használatát, és újra széles körben be kell vezetni a betétdíj-rendszert, amely a leginkább az italos palackok visszaváltását ösztönözné.

Műanyaggyűjtő önkéntes Észak-Kelet Anglia partjainál
photo_camera Műanyaggyűjtő önkéntes Észak-Kelet Anglia partjainál Fotó: MONTY RAKUSEN/Cultura Creative via AFP

A Cádiz-i Egyetem kutatócsoportja egy másik, de szintén a Nature Sustainability-ben publikált tanulmányban azt is felmérte, hogy mekkora szerepet töltenek be a műanyagszennyezésben az európai országok. Méréseken alapuló becsléseik szerint évente 307-925 millió darab úszó szemét kerül az európai folyókon (időszakos vízfolyásokon, ereken és patakokon) keresztül a tengerekbe. Ennek a mennyiségnek mintegy 80 százalékát szintén az egyszer használatos palackok, élelmiszercsomagolások és zacskók uralták.

A kutatók számításai szerint a legnagyobb kibocsátó Törökország (16 százalék), Olaszország (11 százalék), az Egyesült Királyság és Spanyolország (8-8 százalék) és Görögország (7 százalék).

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás