Nem a szívószálak, hanem az ételes dobozok, italos palackok és zacskók a tengerek fő szennyezői

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az élővizekből az óceánokba kerülő és ott felhalmozódó szemét 82 százaléka műanyag, amelynek 44 százalékát italos palackok, az ételek csomagolásai és zacskók jelentik – derül ki a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányból.

A Cádiz-i Egyetem kutatói összeállították az óceáni szemétminták katalógusát, amely szerint a műanyagok java az egyszer használatos kategóriába tartozik, de megdöbbentő módon nem a szívószálak vagy evőeszközök teszik ki a többségét, hanem az elvitelre készült ételek edényei és azok csomagolásai, valamint a palackok és poharak, továbbá a vékonyfalú műanyagzacskók. A kutatók szerint ezek szinte mindenütt megtalálhatók Európa patakjaiban, folyóiban, a tengerpartokon és a tengerekben is. A nyílt óceánon viszont a műanyag hálók, kötelek és más halászeszközök jelentik a legnagyobb problémát.  

A kutatók szerint az elvitelre szánt ételek és italok csomagolását mielőbb le kell cserélni környezetbarát lebomló anyagokra, be kell tiltani az általuk elkerülhetőnek aposztrofált műanyagok, így a zacskók használatát, és újra széles körben be kell vezetni a betétdíj-rendszert, amely a leginkább az italos palackok visszaváltását ösztönözné.

Műanyaggyűjtő önkéntes Észak-Kelet Anglia partjainálFotó: MONTY RAKUSEN/Cultura Creative via AFP

A Cádiz-i Egyetem kutatócsoportja egy másik, de szintén a  Nature Sustainability-ben publikált tanulmányban azt is felmérte, hogy mekkora szerepet töltenek be a műanyagszennyezésben az európai országok. Méréseken alapuló becsléseik szerint évente 307-925 millió darab úszó szemét kerül az európai folyókon (időszakos vízfolyásokon, ereken és patakokon) keresztül a tengerekbe. Ennek a mennyiségnek mintegy 80 százalékát szintén az egyszer használatos palackok, élelmiszercsomagolások és zacskók uralták.

A kutatók számításai szerint a legnagyobb kibocsátó Törökország (16 százalék), Olaszország (11 százalék), az Egyesült Királyság és Spanyolország (8-8 százalék) és Görögország (7 százalék).

Korábbi kapcsolódó cikkeink: