Colorado a második amerikai állam, ahol dekriminalizálták a varázsgombát

2022.11.10. · tudomány

A több, mint 4 millió lakosú Oregon után két évvel már a közel 6 millió lakosú Colorado államban sem illegális kábítószer a varázsgombák pszilocibin nevű aktív hatóanyaga.

A hétfőn, a félidős elnökválasztáshoz kapcsolódva megtartott ügydöntő népszavazás szerdai – november 9-én este a leadott voksok 88 százalékos feldolgozottsága mellett ismertetett, de érdemben már nem változó – eredménye szerint a polgárok 51 százaléka mondott igent a pszichedelikus drogokra vonatkozó korábbi szabályozás széles körű reformjára – írja az amerikai Reason magazin.

A 21. életévüket betöltött személyekre vonatkozó reformcsomag öt pszichedelikus szer esetében szorgalmazta a „természetes gyógymódok” használatához kapcsolódó, nem kereskedelmi célú tevékenységek dekriminalizálását. A szavazás eredményének értelmében Colorado állam területén már nem számít automatikus üldözendő kábítószernek a pszilocibin, a pszilocin (mint a varázsgombák másik meghatározó pszichoaktív hatóanyag), az utóbbi időben egyre népszerűbb ayahuasca (vagy például a csattanó maszlag) DMT-nek rövidített dimetil-triptamin nevű hatóanyaga, az ibogafa gyökeréből kinyert ibogain, valamint a legendás peyote hatásáért felelős meszkalin.

A dekriminalizáció személyes használati céllal lehetővé teszi a felsorolt vegyületek előállításra alkalmas növények és gombák termesztését, feldolgozását; egyúttal hatályon kívül helyezi e szerek birtoklásáért, tárolásáért, felhasználásáért, szállításáért vagy megszerzéséért, illetve a 21 éves vagy annál idősebb felnőttek számára történő ellenszolgáltatás nélküli forgalmazásáért korábban kiróható polgári- és büntetőjogi szankciókat. A megszavazott reformcsomag részeként olyan állami centrumokat is létre kell hozni, amelyekben a 21. éves vagy annál idősebb személyek a fizikai és mentális épségükre vigyázó szakképzett felügyelet biztosításával gombázhatnak.

Mint ismert, Oregon államban 2020. november 6-án, az elnökválasztáshoz kapcsolódva népszavazást tartottak a szer termeléséről és felhasználásáról. A szavazók 56 százaléka igennel válaszolt arra a javaslatra, hogy az állam engedélyezze a pszilocibin termelését, kereskedelmét és gyógyászati felhasználását az arra akkreditált intézményekben, meghatározott felkészülési időszak után. A sikeres népszavazás után az állam törvényhozása elfogadta az Oregon Ballot Measure 109 kezdeményezést. Ennek alapján előírták a pszilocibin által támogatott pszichiátriai kezelésekre alkalmas központok létrehozását és a szükséges számú terapeuta kiképzését 2023-ig. A törvény attól az évtől kezdve engedélyezi a kezelések beindítását az akkreditált klinikai központokban.

Emlékeztetőként: a szintetikusan csak részben előállítható tudatmódosító anyagokat tartalmazó növények és gombák termesztését, kereskedelmét, relaxációs vagy terápiás célú fogyasztását előbb 1967-ben az USA-ban, majd az 1970-es években a világ szinte minden országában betiltották. Az ENSZ 1971-es, a pszichedelikus szerekről rendelkező konvenciója a pszichedelikus vegyületeket az I. veszélyességi kategóriába sorolta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás