Az antropocén klímaváltozás hatásai a Balatont sem kímélik

2022.11.23. · podcast

A napokban hat fontos előadást osztunk meg a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményünkről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók.

Az ma már nem kérdés, hogy a geológusok szerint 15-20 ezer évvel ezelőtt kialakult tóban sosem volt állandó mennyiségű víz. A Szöllősi-Nagy András hidrológus által bemutatott tudományos eredmények szerint az antropocén klímaváltozás hatásai a Balatont sem kímélik. A tartós aszályok és a villámárvizeket kiváltó felhőszakadások váltakozásával jellemezhető instabil csapadékeloszlás mellett még inkább szükség van az átgondolt és integrált vízgazdálkodásra. De az biztosnak látszik, hogy az alacsonyabb vízállás egyáltalán nem veszélyezteti a tó ökológiai egyensúlyát. Sokkal inkább a gazdátlanság.

Szöllősi-Nagy szerint mindennél többet mond a Balaton elárvulásáról, hogy az egybefüggő víztestet jelenleg három önálló vízügyi igazgatóság kezeli. A hidrológus szerint a várható globális és európai melegedés mértékei mentén felvázolt optimista és pesszimista klímaforgatókönyvek egytől egyig azt sugallják, hogy „meg kell erősítsük vízrendszereink rezilienciáját, mert vége van a könnyű vízhozzáférésnek”. A többcélú integrált vízgazdálkodás és a „jó kormányzás” ugyanakkor segíthet megőrizni a tó ökoszisztémájának egészséges egységét.

Szöllősi-Nagy András Qubit Live-előadása immár videó és podcast formájában is elérhető. Nézd meg itt:

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit Live #5 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens és a Science+ támogatta.

Kapcsolódó anyagok a Qubiten:

link Forrás