Nincs tudományos alapja annak, hogy napi két liter vizet kell inni

Bár gyakran szerepel az egészségügyi ajánlásokban, tudományosan nem megalapozott az, hogy egy embernek napi nyolc pohár (vagy két liter) vizet kell fogyasztania – állítja egy, a Science folyóiratban megjelent kutatás, amelyben 23 országból összesen 5604 ember folyadékbevitelét vizsgálták.

A kutatók szerint az egyik probléma a nyolc poharas útmutatással az, hogy a vízszükségletre vonatkozó korábbi becslések sokszor figyelmen kívül hagyták az elfogyasztott élelmiszerek víztartalmát, ami nagy mértékben hozzájárulhat a teljes vízbevitelhez.

„A legtöbb tudós azt sem tudja, honnan származik ez az ajánlás” – mondta Jamada Joszuke, a japán Nemzeti Orvosbiológiai Innovációs, Egészségügyi és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, „ha csak kenyeret, szalonnát és tojást eszünk, akkor nem sok vizet kapunk az ételekből, de ha húst, halat, tésztát és rizst eszünk, akkor a vízszükségletünk mintegy 50 százalékát fedezhetjük az étkezésből”.

A kutatásban azt vizsgálták, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a bevitt folyadék. Az alanyokkal olyan pohár vizet itattak, amelyben a hidrogénmolekulák egy részét a deutérium stabil izotópjával helyettesítették, ami egyébként természetes módon is megtalálható az emberi szervezetben, így ártalmatlan a fogyasztójának. A plusz deutérium kiürülésének mértéke alapján tudták megállapítani, hogy a szervezetben lévő víz milyen gyorsan cserélődik.

A tanulmány szerint ez a mérőszám nagyban függ az adott ember életkorától, nemétől, fizikai aktivitási szintjétől és környezetétől. A forró, párás éghajlaton és a nagy tengerszint feletti magasságban élők, valamint a sportolók, a terhes és szoptató nők esetében magasabb volt a vízcsere szintje, ami azt jelenti, hogy nekik több vizet kell inniuk.

A legnagyobb tényező az energiafelhasználás, a legmagasabb értékeket a 20 és 35 év közötti férfiaknál figyelték meg, átlagosan napi 4,2 liter vízforgalommal. Ez a kor előrehaladtával csökkent, a 90-es éveikben járó férfiaknál már csak napi 2,4 liter volt. A nőknél a 20–40 közöttiek átlagos vízforgalma 3,3 liter volt, ami 90-es éveikre 2,5 literre csökkent. A sportolókról általánosságban kijelenthető, hogy körülbelül egy literrel többet fogyasztanak, mint azok, akik nem sportolnak.

Mindezek alapján arra mutattak rá a kutatók, hogy a legtöbb embernek 1,5-1,8 liter vízre van szüksége naponta, ami kevesebb, mint az általában ajánlott nyolc pohár vagy két liter. Bár a szervezet szükségleténél nagyobb mennyiségű víz fogyasztása nem káros az egészségre, a kutatók szerint rengeteg tiszta ivóvizet pazarolnak el az emberek. John Speakman, az Aberdeeni Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője a Guardiannek elmondta: „Ha az Egyesült Királyságban 40 millió felnőtt követi az irányelveket, és naponta fél literrel több tiszta vizet iszik, mint amennyire szüksége van, az naponta 20 millió liter elpazarolt vizet jelent.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás