Nincs tudományos alapja annak, hogy napi két liter vizet kell inni

2022.11.25. · tudomány

Bár gyakran szerepel az egészségügyi ajánlásokban, tudományosan nem megalapozott az, hogy egy embernek napi nyolc pohár (vagy két liter) vizet kell fogyasztania – állítja egy, a Science folyóiratban megjelent kutatás, amelyben 23 országból összesen 5604 ember folyadékbevitelét vizsgálták.

A kutatók szerint az egyik probléma a nyolc poharas útmutatással az, hogy a vízszükségletre vonatkozó korábbi becslések sokszor figyelmen kívül hagyták az elfogyasztott élelmiszerek víztartalmát, ami nagy mértékben hozzájárulhat a teljes vízbevitelhez.

„A legtöbb tudós azt sem tudja, honnan származik ez az ajánlás” – mondta Jamada Joszuke, a japán Nemzeti Orvosbiológiai Innovációs, Egészségügyi és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, „ha csak kenyeret, szalonnát és tojást eszünk, akkor nem sok vizet kapunk az ételekből, de ha húst, halat, tésztát és rizst eszünk, akkor a vízszükségletünk mintegy 50 százalékát fedezhetjük az étkezésből”.

A kutatásban azt vizsgálták, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a bevitt folyadék. Az alanyokkal olyan pohár vizet itattak, amelyben a hidrogénmolekulák egy részét a deutérium stabil izotópjával helyettesítették, ami egyébként természetes módon is megtalálható az emberi szervezetben, így ártalmatlan a fogyasztójának. A plusz deutérium kiürülésének mértéke alapján tudták megállapítani, hogy a szervezetben lévő víz milyen gyorsan cserélődik.

A tanulmány szerint ez a mérőszám nagyban függ az adott ember életkorától, nemétől, fizikai aktivitási szintjétől és környezetétől. A forró, párás éghajlaton és a nagy tengerszint feletti magasságban élők, valamint a sportolók, a terhes és szoptató nők esetében magasabb volt a vízcsere szintje, ami azt jelenti, hogy nekik több vizet kell inniuk.

A legnagyobb tényező az energiafelhasználás, a legmagasabb értékeket a 20 és 35 év közötti férfiaknál figyelték meg, átlagosan napi 4,2 liter vízforgalommal. Ez a kor előrehaladtával csökkent, a 90-es éveikben járó férfiaknál már csak napi 2,4 liter volt. A nőknél a 20–40 közöttiek átlagos vízforgalma 3,3 liter volt, ami 90-es éveikre 2,5 literre csökkent. A sportolókról általánosságban kijelenthető, hogy körülbelül egy literrel többet fogyasztanak, mint azok, akik nem sportolnak.

Mindezek alapján arra mutattak rá a kutatók, hogy a legtöbb embernek 1,5-1,8 liter vízre van szüksége naponta, ami kevesebb, mint az általában ajánlott nyolc pohár vagy két liter. Bár a szervezet szükségleténél nagyobb mennyiségű víz fogyasztása nem káros az egészségre, a kutatók szerint rengeteg tiszta ivóvizet pazarolnak el az emberek. John Speakman, az Aberdeeni Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője a Guardiannek elmondta: „Ha az Egyesült Királyságban 40 millió felnőtt követi az irányelveket, és naponta fél literrel több tiszta vizet iszik, mint amennyire szüksége van, az naponta 20 millió liter elpazarolt vizet jelent.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás