A gyerekek vízbiztonságát elsősorban az határozza meg, hogy milyen családba születnek

2022.12.09. · tudomány

Amerikában feleannyi latin- és afroamerikai gyerek tud úszni, mint fehér, derül ki egy kérdőíves felmérésen alapuló friss felmérésből. A kutatás szerint a rassz és a családi háttér egyaránt meghatározza, hogy egy gyerek megtanul-e úszni. Ennek pedig azért van jelentősége, mert azok a gyerekek nagyobb biztonságban vannak, akik tudnak úszni.

A chicagói Ann & Robert H. Lurie gyermekkórház felmérésének eredményeiről a Newswise számolt be. A válaszok kiértékeléséből kiderül, hogy miközben a fehér családokban a szülők közel 60 százaléka arról számolt be, hogy a gyereke tud úszni, addig a latin-amerikaiak alig 40 százaléka, az afroamerikaiknak pedig kevesebb mint a harmada mondhatta el ugyanezt.

A válaszok kiértékeléséből kiderült, hogy az úszástudást elsősorban a családi minták befolyásolják. A Pediatrics gyermekgyógyászati folyóiratban publikált eredmények szerint a gyerekek vízbiztonságát elsősorban az határozza meg, hogy maguk a szülők tudnak-e úszni. A megkérdezetteknek ugyanis a saját úszástudásukat is értékelni kellett, és kiderült, hogy az afroamerikaiak több mint negyede, a latin-amerikaiak közel harmada soha nem tanult meg úszni, miközben a kaukázusi csoportban, vagyis a fehérek körében a szülők alig négy százaléka mondta, hogy nem tud úszni.

Ha tehát a szülők nem tudnak úszni, jó eséllyel a gyerekeik sem lesznek biztonságban a vízben. Michelle Macy, a Lurie Gyermekkórház orvosa és a Northwestern University Feinberg School of Medicine docense, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a probléma megoldása érdekében nemcsak a gyerekek, hanem a szülők úszási készségeivel is foglalkozni kell. A tanulmány készítői szerint vízbiztonsági programokat lenne érdemes indítani és könnyebb, rendszeresebb hozzáférést biztosítani a tanulómedencékhez, hogy a 10-14 éves, az uszodákat és a kültéri medencéket gyakran használó kiskamaszok körében megelőzzék a fulladásos baleseteket.

Magyarországon 2013-ban tették kötelezővé az iskolai úszásoktatást. Ehhez akkor azt is megígérték, hogy intézménybővítések garmadával fogják az iskolai úszásoktatás feltételeit biztosítani. Idén a kormány újabb programot hirdetett, január 31-én rajtolt el az Úszó Nemzet Program (ÚNP), amelynek keretében 20 kiemelt intézményben folyik egységes menetrend szerint az úszásoktatás, aminek egyik célja a gyerekek vízbiztonságának a fokozása. A program a tervek szerint 2028-ig fog tartani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás