Olyan vakcinát fejlesztenek, ami egyszerre gyógyítja az agydaganatot és előzi meg annak kialakulását

2023.01.05. · tudomány

Olyan újfajta vakcina fejlesztésén dolgoznak a Harvard Egyetem orvostudományi karának egyik oktatókórházában (Brigham and Women's Hospital), ami nemcsak megelőzheti az agydaganat kialakulását, de a már kialakult daganatot is megsemmisítheti.

A kutatócsoport génszerkesztési eszközöket használnak arra, hogy rákos sejteket rákellenes hatóanyagokká alakítsanak, így a daganat elpusztítása mellett arra is megtanítsák az immunrendszert, hogy megelőzze a rák kiújulását, és hosszú távú immunitást eredményezzen a vakcina.

A Science Translational Medicine folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint a gyakran használt inaktivált tumorsejtek helyett élő tumorsejteket vetnek be, mivel azok képesek a daganatokat célba venni és követni.

Kísérletükben a kutatók terápiás tumorsejteket hoztak létre, és egerekben használták azokat a legrettegettebb agydaganat, a glioblasztóma elpusztítására. Ez egy olyan, gyorsan növekvő daganattípus, amely a központi idegrendszert támadja, és az agy és a gerincvelő támasztószövetéből alakul ki.

Az egérkísérletben használt tumorsejtek sikeresen megszüntették a daganatokat, és a hosszú távú immunitást is sikerült elérni a segítségükkel. A kutatócsoport szerint így a módszer „ígéretes sejtalapú immunterápia lehet a szolid daganatok kezelésére”, de megjegyzik, alkalmazásának teljes megértéséhez még további kutatásokra van szükség.

„A központunkban végzett munkák technikai jellegűek, de sosem tévesztjük szem elől a beteget. Célunk, hogy innovatív, de lefordítható megközelítéssel olyan terápiás, rákölő vakcinát fejlesszünk ki, amely tartós hatást gyakorol az orvostudományra” – mondta a kutatás vezetője, Khalid Shah.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás