Új lehetőségeket nyithat az agydaganatok kezelésében a beültethető gyógyszeradagoló implantátum

2022.11.17. · tudomány

Az agytumorok kezelésében különös nehézséget jelent, hogy az agyat vérrel ellátó erek meglehetősen szelektívek a szállított molekulák áteresztését illetően. Erre egyfelől szükség is van, hiszen a szervezet így tudja megakadályozni, hogy káros anyagok kerüljenek az agyszövetekbe, azonban a szűrés a gyógyszerhatóanyagok jelentős részét is érinti.

Mindez ahhoz vezet, hogy a rákkezelésben alkalmazott kemoterápiás szerek a véráramba ugyan bejutnak, de az agyban csak kis koncentrációban jelennek meg, ami nehezíti a terápiát. A csökkent adag ugyanis sokszor nem elegendő a rákos sejtek szétterjedésének megakadályozására.

A New York-i Columbia Egyetem és a város presbiteriánus kórházának kutatói ezért egy olyan megoldással kísérleteznek, amely közvetlenül az agyba, a daganat közelébe juttatja el a gyógyszereket. Ehhez egy beültethető pumpás adagolót fejlesztettek, amelyet a páciensek hasfalába ültetnek, majd onnan egy katétert vezetnek az agyba, írja a New Atlas.

link Forrás

A kutatók a Lancet Oncology folyóiratban publikált kutatásukhoz öt olyan pácienst választottak ki, akiknek kiújuló glioblastomájuk van, vagyis az egyik legagresszívabb daganatfajtával néznek szembe. Miután beültették az implantátumaikat, négy héten át folytattak gyógyszeradagolásos kísérleteket, és nemcsak az adagokat, hanem a hatóanyagok eloszlását és agyi koncentrációját is vizsgálták. A kísérlet résztvevői két napig kapták a gyógyszert, majd öt pihenőnap következett, amikor nem történt gyógyszeradagolás. Eközben folytatták mindennapi tevékenységeiket, és a vénásan beadott, illetve szájon át szedhető gyógyszerekkel ellentétben nem számoltak be kellemetlen, akadályozó mellékhatásokról.

Az első eredmények biztatók: a pumpának köszönhetően közvetlenül az agyban, a daganat környékén nagy koncentrációban jelent meg a kemoterápiás hatóanyag. Ezt a gyógyszeradagolás utáni MRI-felvételekkel támasztották alá. A kísérleti időszakot követően pedig biopsziával vizsgálták meg, hogy mennyire volt hatásos a helyi kemoterápiás kezelés. A rákos sejtek száma a módszerrel jelentősen csökkent, ugyanakkor az egészséges agyszövet nem károsodott.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás