Kannabiszos szájspray-t tesztelnek a leggyakoribb rosszindulatú agydaganat kezelésére

2021.08.04. · tudomány

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) több rákkutatással foglalkozó szervezettel közösen a világon elsőként indít klinikai vizsgálatot, hogy kiderítsék, gyógyíthatja-e a kannabisz a leggyakrabban előforduló rosszindulatú agydaganatot, a glioblasztómát. A kísérletben a Sativex nevű orális spray hatását tesztelik, amit a temozolomid nevű kemoterápiás gyógyszerrel együtt adagolják majd a résztvevőknek.

A glioblasztóma az egyik legagresszívabb és legnehezebben kezelhető ráktípus, amely a műtétek, a sugárkezelés és a kemoterápia ellenére gyakran újra és újra megtámadja az agyat, így a diagnosztizált páciensek mindössze 10–18 hónapig élik túl a betegséget. Az NHS adatai szerint Angliában évente 2200 glioblasztómás beteget diagnosztizálnak, míg Magyarországon egy évben körülbelül 400-an kapnak ilyen diagnózist.

A Sativex 1:1 arányban tartalmazza a kannabisz két fő hatóanyagát, a THC-t és a CBD-t, és a készítményt már több tucatnyi országban engedélyezték a szklerózis multiplex kezelésére. „Úgy gondoljuk, hogy a Sativex segíthet elpusztítani a glioblasztóma daganatos sejtjeit, és különösen hatásos lehet a temozolomidos kemoterápiával együtt, vagyis megerősítheti a kemoterápiás kezelés hatásait a daganatok növekedésének megállításában, így a betegek tovább élhetnek” – mondta a Guardiannek a vizsgálatot vezető Susan Short, a Leedsi Egyetem klinikai onkológusa.

A Sativex használata. Az AFP abból az alkalomból tette közzé a képet, hogy 2014 szeptemberében engedélyezték a szer forgalmazását Franciaországban
photo_camera A Sativex használata. Az AFP abból az alkalomból tette közzé a képet, hogy 2014 szeptemberében engedélyezték a szer forgalmazását Franciaországban Fotó: GW Pharmaceuticals/BSIP

A klinikai vizsgálatot Nagy-Britannia-szerte legalább 15 kórházban szeretnék elvégezni, a 232 résztvevőt a jövő év elejétől kezdik toborozni – kétharmaduk együtt kapja majd a Sativexet és a temozolomidot, míg a maradék egyharmad placebót kap a kemoterápiás gyógyszer mellé.

A vizsgálat első fázisában 27 betegen tesztelték sikerrel a Sativex és a temozolomid együttes alkalmazásának biztonságosságát, így a három éven át tartó második fázisban már a kombinált kezelés hatásosságát igyekeznek bizonyítani. „Az első eredmények nagyon biztatók voltak, így nagy reménnyel vágunk neki annak, hogy megtudjuk, a Sativex alkalmazásával kiegészített kemoterápia valóban meghosszabbíthatja-e a betegek életét, és javíthatja-e az életminőségüket, ami óriási lépés lenne ennek a szörnyű betegségnek a kezelésében” – mondta David Jenkinson, a kutatást finanszírozó Brain Tumour Charity ügyvezetője.

Bár a klinikai teszt első fázisát nem arra tervezték, hogy kiderüljön a kezelés hatásossága, a kutatók szerint már most érzékelhető a Sativex hatása: a spray-t használó betegek átlagosan egy évvel túlélték azokat, akik a vizsgálat során csak placebót kaptak a kemoterápia mellé.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás