Mágneses sisakkal sikerült 31 százalékkal zsugorítani a leghalálosabb rákos daganatot egy kísérletben

2021.07.28. · tudomány

Az agyat támadó glioblasztóma az egyik legagresszívabb és leghalálosabb ráktípus, amely a betegség kezelése nélkül három hónap alatt halált okoz, de egyébként sem szokták 12–15 hónapnál tovább túlélni. Az intenzív sugárkezelést és kemoterápiát a páciensek gyakran be sem tudják fejezni, de a Houstoni Metodista Kórház kutatói most egy ígéretes új módszert fejlesztettek ki az agydaganat kezelésére.

A noninvazív eljárás során egy olyan sisakot helyeztek az 53 éves glioblasztómás alany fejére, aminek egy oszcilláló mágneses tér segítségével sikerült összezsugorítani a daganatot. Bár a férfi nem sokkal később egy, a rákbetegségétől független fejsérülés következtében meghalt, az eljárással rövid idő alatt 31 százalékkal tudták csökkenteni az agydaganat méretét.

„A beteg és családja bátorságának köszönhetően sikeresen teszteltük és igazoltuk a glioblasztóma első noninvazív terápiájának hatásosságát” – mondta a texasi kórház idegsebésze, David Baskin. Hozzátette: „A család nagylelkűen beleegyezett abba, hogy boncolást végezzünk a szerettükön annak idő előtti halála után, és ez felbecsülhetetlen hozzájárulásnak bizonyult ennek az ígéretes terápiának a további vizsgálatához és fejlesztéséhez.”

A sisak három erős, forgó állandó mágnessel lett felszerelve, amelyek oszcilláló mágneses mezőt hoznak létre. Mint megfigyelték, a mágneses mező zavart okoz az elektronok szállítását a mitokondriumok azon reakciói során, amelyek a sejtjeinket tápláló kémiai energia előállítására szolgálnak. Ez a zavar azonban csak bizonyos, a tumorsejtek által termelt anyagcsere-fokozó vegyületek jelenlétében következik be, vagyis a megzavart glioblasztóma-sejtek elpusztulnak, míg az egészséges sejtek épek maradnak.

photo_camera Fotó: Houstoni Metodista Kórház

A páciens 2018 májusában kereste fel az orvost zavart mentális állapota miatt, ekkor bukkantak rá a kiterjedt daganatra, és júniusban már végre is hajtották rajta a műtétet, azonban a beavatkozás ellenére a daganat később visszanőtt, és további terjedésnek indult. Mivel a hagyományos kezelési formák nem jártak sikerrel, a férfi beleegyezett a kísérleti mágneses sisak kipróbálásába. Ez a kezelés 2020 áprilisában kezdődött: a sisak használatát három napig a kórházban felügyelték, majd otthon folytathatták, a férfi feleségének betanításával. Az otthoni terápia napi 2–6 órát vett igénybe.

Összességében 36 napon át folytatták a mágneses terápiát, és ez idő alatt 31 százalékkal zsugorodott össze a daganat, míg a beteg gondozói a férfi beszéd- és kognitív funkcióinak javulásáról számoltak be. A kezelésnek azért kellett véget vetni, mert a férfi elesett, beverte a fejét, és ennek következtében rövid időn belül meghalt.

A daganat zsugorodása 30 nap elteltével
photo_camera A daganat zsugorodása 30 nap elteltével Fotó: Houstoni Metodista Kórház

A különös történet szomorú befejezése ellenére, és bár csak egyetlen alanyon próbálták ki, a mágneses terápiával elért eredmények biztatók. A kutatók korábban sejtkultúrákon és emberi glioblasztómával ellátott egereken végzett kísérletekben hasonló zsugorodást figyeltek meg.

„Képzeljük el, hogy sugárkezelés és kemoterápia nélkül kezelhetjük az agydaganatokat” – mondta Baskin, aki társaival együtt hamarosan szeretné újra emberen bizonyítani a terápia hatásosságát, hogy forradalmi módszerrel bővítsék a rákgyógyítás eszköztárát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás