Már több mint 3300 Starlink-műhold pettyezi az égboltot

2023.01.26. · TECH

Egyre zsúfoltabbá válik az alacsony Föld körüli pálya: 2023 januárjában már több mint 3300 Starlink kommunikációs műhold kering a bolygó körül – derül ki a Nature összeállításából, amely Jonathan McDowell amerikai asztrofizikus január közepén publikált adataira támaszkodik, és amelyben a kutató azt szedte össze, mi történt tavaly az űrben, és ezek a tevékenységek kikhez köthetők.

Az alábbi ábrán látszik, hogy Elon Musk cége, a SpaceX mekkora hatást gyakorol a műholdak világára, míg a két további ábrán az, hogy jelenleg az Egyesült Államok áll nyerésre Kínával szemben a műholdak versenyében, viszont Európa és ezen belül Kelet-Európa le van maradva a műholdak telepítésében.

A Starlink műholdjai globálisan szélessávú internet-elérést igyekeznek biztosítani körülbelül úgy, ahogy a GPS a műholdas jeladókon keresztül lokációs adatokat szolgáltat. Ehhez a Starlinknek több tízezernyi műholdat kell felbocsátania az űrbe. A Washington Post cikke szerint a SpaceX 60 műholdról több mint 3500-ra emelte a Starlink kommunikációs műholdjainak a számát. Ahogy a fenti ábra is mutatja, mára az aktív műholdak több mint fele a SpaceX birtokában van. Az amerikai hatóságok további 7500 műhold fellövését engedélyezték Muskéknak, és eddig nem ellenezték a vállalat tervét arról, hogy további 30 ezer műholdat állítsanak alacsony Föld körüli pályára.

A műholdakat azonban nem csupán kommunikációs célokra használhatják tulajdonosaik, ide tartoznak a katonai vagy tudományos felderítő (intelligence, surveillance, reconnaissance – ISR), és más tudományos célokat szolgáló, földmegfigyelő - beleértve időjárás megfigyelő - platformok is. Ezek általában nem magánkézben vannak, fejlesztésük költséges és munkaigényes. Az alábbi ábrán látható, hogyan oszlik meg az egyes országok között a műholdindítások száma, és az is, hogy tavaly Európában ez az Egyesült Államokhoz és Kínához képest alacsony számot mutatott.

Európán belül az Egyesült Királyság mutatta a legnagyobb aktivitást műholdindítás terén, tavaly 117 brit kereskedelmi műholdat bocsájtottak fel az űrbe, és az alábbi ábrán az is látszik, hogy a spanyolok 17 műholddal a másodikak a listában, amely szerint Magyarország egyet sem indított tavaly.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: