Egy eddig ismeretlen horgászhalfaj egyede akadt hálóba az Atlanti-óceánon

2023.02.01. · tudomány

Egy mélytengeri halászat során fogták ki azt a horgászhalfélét, amelynek korábban más egyedét még nem azonosították. A frissen felfedezett halfaj azonban nemcsak megjelenésében, hanem kiváltképp párzási szokásaiban is különlegesnek számít, ugyanis a nőstény- és hímegyedek egy életre egyesülnek, miután egymásra találtak.

A Guardian beszámolója szerint jellemző más ördöghalakra (vagy horgászhalfélékre) is, hogy a párosodás során a két állat teste egyesül, sőt a nőstények esetenként több hímet is magukévá tehetnek.

Illusztráció a cseppet sem kedves megjelenésű horgászhalról
photo_camera Illusztráció a cseppet sem kedves megjelenésű horgászhalról Fotó: PAULO DE OLIVEIRA/Biosphoto via AFP

Szaporodásuk furcsaságaira nagyjából 100 évvel ezelőtt derült fény, a mélytengeri halak párzási szokásait Charles Tate Regan brit ichtiológus, halkutató fedte fel. A szakember annak járt utána, hogy miért tapadnak a kisebb méretű ördöghalak a nagyobb egyedekre. Míg korábban azt feltételezték, hogy ez az ivadékgondozási viselkedés része és az anyaállat így vigyáz a kicsinyeire, Regan rájött, hogy a szaporodás folyománya az egyesülés. A hím és a nőstény ugyanis szó szerint eggyé válik a párosodás során.

link Forrás

A most kifogott halról egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, de az előzetes vizsgálatok alapján egy eddig ismeretlen új fajról lehet szó. Az Egyesült Királyság tengereit felfedező Blue Belt program expedíciója Szent Ilona partjainál fogta ki az érdekes halat, ami a horgászhalféléken belül is valószínűleg a korbácshalak közé sorolható – ebből pedig napjainkig csupán hatot találtak összesen.

Arra viszont, hogy pontosan azonosítsák az állatot, még néhány hónapot várni kell, ugyanis a hajó csak akkor tér majd vissza az angliai partokhoz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás