Bizarr halakra bukkantak az ausztrál óceán mélyén

2022.11.04. · tudomány

Eddig ismeretlen mélytengeri szörnyeket talált egy ausztrál kutatóhajó a Kókusz-szigeteknél. Az expedícióban Ausztrália külső tartományainak tengeri biodiverzitását vizsgálták, méghozzá elég nagy sikerrel: az Investigator névre keresztelt hajó 13 ezer kilométert tett meg 35 nap alatt, mindeközben pedig eddig felfedezetlen vízmélyi hegyeket, kürtőket, krátereket térképezett fel, és több új fajra is bukkant.

photo_camera Egy Ogcocephalidae, ami úgy néz ki, mint egy meglepett ravioli Fotó: Museums Victoria / Ben Healley

Az még nem világos, hogy mennyire: a kutatók számos repülőhalat, kígyóhalat és a ogcocephalioidea-fajt találtak, de hogy ezek közül mennyi ismeretlen a tudomány számára, az csak később derül majd ki. Tim O’Hara, a kutatás vezetője már az induláskor jelezte, hogy számos ismeretlen faj felfedezésére számítanak, mert az Ausztrália partjaitól 2500 kilométerre fekvő vizeket eddig még kevesen vizsgálták.

Védett terület lesz

O’Hara jóslata bejött: a Csendes-óceán és az Indiai-óceán találkozásánál fekvő tenger fenekén és a felszínhez közelebb is találtak olyasmit, amit valószínűleg eddig még nem kategorizáltak. A Kókusz-szigeteket és a Karácsony-szigetet övező vizeken az ausztrál kormány egy új tengeri nemzeti park felállítását indítványozta, így a most felfedezett fajok is védelmet kapnak majd.

link Forrás

A területen rengeteg repülőhal él, ezekből hat külön fajt azonosítottak, de a kutatók a tengerfeneket is vizsgálták, így 5500 méteres mélységből is gyűjtöttek mintákat. O’Hara szerint a begyűjtött fajok harmada volt eddig ismeretlen, ezek között szerepel egy vak kígyóhal is. A vak kígyóhalak a tengerfenék közelében élnek, a szemük visszafejlődött, a bőrük pedig áttetszővá vált.

photo_camera Az eddig valószínűleg ismeretlen vak kígyóhal Fotó: Museums Victoria / Ben Healley

A begyűjtött fajok az expedíció vezetője szerint persze csak a jéghegy csúcsát jelentik, de mivel az emberiség alig tud valamit a mélytengerek élővilágáról, mindenképpen érdekes felfedezésekről van szó – még akkor is, ha O’Hara becslése nem jön be, és kevesebb eddig ismeretlen állatot találtak, mint ahogy tippelte.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás