Ötmilliárdból javítják idén a Balaton vízminőségét

2023.02.09. · tudomány

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán jelentette be, hogy több mint ötmilliárd forintos projektet indított a Balaton vízminőségének javítására, írja a Berek. A portál információi szerint a kivitelezés 2023. október 31-ig tart majd, és a projekt elsődleges célja a befolyó vizeken érkező uszadék, hordalék és szerves tápanyagok visszatartása.

A Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére című (Kehop) projekt az OVF által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint nem a kezdete, hanem inkább a folytatása a Balaton vízminőség-javítására vonatkozó intézkedéssorozatnak. Ugyanis nem csak új létesítésekre vonatkozik, hanem számos már megépült műtárgy felújítását is tartalmazza.

A projektet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az OVF-fel közösen, konzorciumi együttműködésben valósítja meg. Részét képezi az elmúlt harminc évben épített kisebb és nagyobb műtárgyak felújítása, valamint azok reaktiválása. A vízfolyások torkolatainál hordalék- és uszadékfogókat létesítenek, illetve újítanak fel. Emellett a mederburkolatok rekonstrukcióját is elvégzik. A Lesence vízrendszer mellett a Lovasi-tározó rehabilitációja is a projekt része.

A Berek az MTI-közleményre hivatkozva azt írja, hogy a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer is megújul majd a projekt keretében. Továbbá a hatékonyság vizsgálata céljából vízmennyiségi és minőségi megfigyelő állomásokat is létesítenek.

A Balaton problémáiról, a tavat érintő természetpusztításról és a lehetséges megoldásokról szólt tavaly az ötödik Qubit-live is. A gazdátlan tó természeti, gazdasági és eszmei értékeinek megóvása összetett intézkedést igényel a szakemberek szerint.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás