Rejtett alagútra bukkantak régészek a gízai nagy piramis belsejében

2023.03.02. · tudomány

Az egyiptomi régiségügyi tanács kutatói csütörtökön bejelentették, hogy felfedeztek egy rejtett alagutat a gízai nagy piramis belsejében.

A piramist, amely 146 méteres magasságával több mint 3800 éven át a világ legmagasabb ember alkotta építménye volt, az óbirodalmi Hufu fáraó (görög nevén Kheopsz) építtette a gízai fennsík nekropoliszában – a körülbelül 4600 éve lezajlott építkezés becslések szerint 27 évig tartott.

A belsejében három ismert kamra található: a királynő és a király kamrája mellett az alapkőzetben is találtak egy kőbe vájt kamrát, amely a szakértők szerint befejezetlennek tűnik.

Gízai piramisok
photo_camera Gízai piramisok Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

A piramist számos más építmény veszi körül: két halotti templom, három kisebb piramis Hufu feleségeinek, egy úgynevezett szatellit piramis, valamint több masztaba a magas rangú tisztviselők és nemesek számára.

Most azt jelentette be az egyiptomi régiségügy, hogy a gízai nagy piramis főbejárata mögött egy 9 méter hosszú alagutat fedeztek fel. Ezt egy nemzetközi kutatás, a Scan Pyramids Project segítségével sikerült elérni, amely az infravörös termográfia, a fotogrammetria, a 3D szkennerek és a szoftveres rekonstrukció legújabb eszközeit használja.

photo_camera Forrás: Egyiptomi Régiségügyi Legfelső Tanács

Mostafa Waziri, a tanács vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alagutat valószínűleg a piramis súlyának enyhítésére építették funkcionális építészeti elemként.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás